Recensie: Samen klimaatverandering de baas

Met Gi-Ga-Groen als thema van de Kinderboekenweek 2022 was mijn missie om veel boeken te lezen die bij het thema passen. Samen klimaatverandering de baas trok me qua kaft niet zo, maar de tekst op de achterkant van het boek trok mijn aandacht. Wat voor soort boek zou dit precies zijn? Ik was nieuwsgierig!

Tekst op de achterflap

Kom jij nu in actie om onze aarde te redden?
De wereld zit in de problemen en heeft superhelden zoals JIJ nodig om haar te helpen. Je hebt maar 2 minuten nodig om klimaatverandering te bestrijden en het verschil te maken.
Lees dit boek en ontdek hoe jij een #2minutensuperheld wordt.

De leuke #2minutenaanpak in de vorm van vijftig ‘superheldenmissies,’ biedt kinderen vanaf 8 jaar een eenvoudige manier om het verschil te maken. Samen zorgen we voor een groenere wereld!

Lees alvast de eerste hoofdstukken in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Er zijn ondertussen aardig wat boeken voor kinderen verschenen over klimaatverandering. Elk boek is wel weer net anders. Zo zijn er prentenboeken, pittige informatieboeken en boeken die je echt aan de slag laten gaan. In deze laatste categorie is Samen klimaatverandering de baas ook te plaatsen.

Kinderen kunnen punten verdienen door de missies uit te voeren die je tijdens het lezen tegenkomt. De missies zijn erg afwisselend qua inhoud en daarom daagt dit boek waarschijnlijk veel lezers uit om echt aan de slag te gaan.

Naast de missies geeft het boek ook veel informatie. In niet al te moeilijke woorden wordt aan kinderen uitgelegd wat bijvoorbeeld het broeikaseffect is. Daardoor ga je als lezer begrijpen waarom je iets moet gaan doen.

De hoofdstukken en missies zijn onderverdeeld in plekken en manieren waar je iets kunt doen. Waarom moet je bijvoorbeeld nadenken over met welk vervoermiddel je reist? Wat zijn bewuste keuzes als het gaat om je eten? Ik vond het boek onder andere daardoor prettig lezen en het werd zeker niet saai.

Ik vermoed dat iedere lezer missies tegenkomt die niet nieuw zijn. Dat motiveert natuurlijk ook! Het is fijn om te weten dat je al goede dingen doet.

Wat mij betreft een aanrader voor Kinderboekenweek 2022, maar sowieso voor kinderen die de wereld groener willen maken.

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Fontein. Hartelijk dank! 

Share Button