Operatie Turtuga – Avontuur op Bonaire

Het boek Operatie Turtuga ontving ik al een flinke tijd geleden en ik deed toen een poging om het te lezen, maar ik kwam niet goed in het verhaal. Één van de rechten van de lezer is om een boek aan de kant te leggen en dat recht nam ik op dat moment. Ik vind echter ook dat ik alle boeken die ik mag recenseren moet proberen te lezen en daarom deed ik begin juli een tweede poging. Gelukkig! Dit keer las ik Operatie Turtuga in een paar dagen uit en had ik spijt dat ik het boek niet eerder een tweede kans gegeven had.

Tekst op de achterkant

‘Hier, moet je zien.”Met een grote witte zakdoek veegde meneer Moob langs zijn ogen. ‘Een brief aan de slavenhouder van mijn overgrootvader. Tweehonderd gulden krijgt-ie.’ De man wapperde met een oud, gelig papiertje. ‘Tweehonderd gulden! En mijn overgrootvader? Niets!’

Als Thom en zijn buusmeisje Lin op Texel de berging van een oud WIC-schip bezoeken, ontdekken ze in een scheepskist een oude kruik met een eeuwenoude schatkaart. Op de kaart is Bonaire te zien en ze krijgen Thoms vader zo ver om er samen naartoe te gaan. Thom en Lin duiken diep in de geschiedenis van het eiland om te achterhalen waar de schat gebleven kan zijn. Het spoor leidt naar de zoutslaven die onmenselijk hard moesten werken in de hete zoutpannen.

Maar er liggen meer kaper op de kust. Calo, de stugge zoon van de verhuurder van hun appartement, is vastbesloten om hun plannen te dwarsbomen. Wie kunnen Thom en Lin vertrouwen tijdens hun zoektocht? En zal het lukken de schat te vinden?

Wat vind ik van het boek?

Dat ik dit boek in eerste instantie heb weggelegd, omdat ik niet echt in het verhaal kon komen, kan ik nu niet meer geloven. Het avontuur dat Thom en Lin beleven is echt waanzinnig spannend en dat begint al vrij snel in het boek.

De hoofdstukken die je een blik geven in de geschiedenis van de zouthandel, de WIC-schepen en het leven in 1628 leiden je niet af van het verhaal. Ze geven het verhaal een extra laag en leren je als lezer echt iets. Het geeft een goed beeld van hoe zwaar het leven was van de slaven op Bonaire. Je leest dat ze mishandeld werden, vrouwen werden misbruikt en ze hadden echt geen vrijheid. Dit is echter wel zo geschreven dat het niet al te heftig is voor kinderen om te lezen.

Het verhaal van Thom en Lin begint als Thom en Lin op het WIC-schip dat ze met Thoms vader bezoeken een oude schatkaart vinden. Thom en Lin willen echt op schattenjacht en hun droom komt uit. Ze mogen met Thoms vader naar Bonaire. Gebeurde er in Nederland al wat rare dingen, op Bonaire is alles nog gekker. Hun schatkaart is uitgelekt en ze zijn niet de enigen die de schat proberen te vinden. Ze moeten zoeken op andere plaatsen dan verwacht en komen in gevaarlijke situaties terecht. Verder krijgen ze hulp uit onverwachte hoek en komen de geschiedenis en het heden uiteindelijk mooi samen.

Dit boek heeft me positief verrast en ga ik met veel plezier delen met mijn leerlingen in groep 7/8.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button