Boekenbingo: Oorlog zonder vrienden – Evert Hartman

Oorlog zonder vrienden, een klassieker die ik misschien allang gelezen zou moeten hebben, maar ik en oorlogsboeken zijn nooit echt goed samen gegaan. Nu dit boek op de lijst stond, moest ik het natuurlijk wel lezen en vanaf de eerste bladzijde zat ik in het verhaal. Wat een bijzonder boek om gelezen te hebben. Blij dit boek gelezen te hebben en ook blij dat ik nu al 20 boeken heb kunnen afstrepen. Nog 41 te gaan…

Het verhaal
Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De vader van Arnold kiest tijdens de Tweede Wereldoorlog de kant van de Duitsers. Arnold zelf zit bij de Jeugdstorm, een Duitse jeugdvereniging. Hij wordt hierom gepest en getreiterd door zijn klasgenoten, ze noemen hem een verrader. Arnold twijfelt aan de Duitse-propaganda, maar thuis kan hij hierover niet praten en op school vertrouwen ze hem niet. Eenzaam zoekt hij zijn eigen weg…

oorlog zonder vrienden - juf Inger

Wat vind ik van het boek?
Zoals ik al schreef werd ik vanaf bladzijde één meegenomen in het verhaal. De schrijfstijl van Evert Hartman had mij snel te pakken en het verhaal begon echt meteen. Bij sommige boeken moet ik altijd wat bladzijden of hoofdstukken gelezen hebben voor ik in het verhaal zit, maar dat was nu niet het zo.
Ik vind het heel bijzonder dat je gedurende het verhaal echt met Arnold mee gaat leven en sympathie voor hem krijgt. In het begin van het boek is hij, naar mijn mening, echt fout bezig, maar dit verandert in de loop van het boek. De twijfels die Arnold heeft komen steeds duidelijker naar voren en je ‘voelt’ gewoon hoe moeilijk het voor hem geweest moet zijn. Aan het einde van het boek had ik wel echt een gevoel van: En hoe gaat het nu verder? Voor mij was het boek nog niet af, maar helaas was het verhaal wel afgelopen.

oorlog zonder vrienden

 

 

 

 

 

 

€16,95

Share Button