Recensie: Ooit, ergens

Recensie van juf Inge
Ooit, ergens zijn woorden die je doen denken aan een sprookje. Maar het verhaal in het nieuwe prentenboek Ooit, ergens van Amanda Gorman is alles behalve een sprookje. Het is een belangrijke boodschap van alle tijden, verpakt in een inspirerend verhaal vol hoop.

Korte samenvatting

Amanda Gorman zou je kunnen kennen van haar optreden bij de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden, en haar eerdere prentenboek Zo klinkt verandering dat daaruit voortvloeide. Nu heeft ze opnieuw een prachtig, hoopvol verhaal geschreven. Samen met de mooie illustraties van Christian Robinson vormt het een vertederend geheel.

Ooit, ergens gaat over een gevoel dat we allemaal wel herkennen, een gevoel van onmacht. Soms lijkt het alsof de wereld kapot is. En lijken de problemen veel te groot om op te lossen. Het gevoel dat wat jij doet geen zin heeft kan soms zo overheersen. Maar Ooit, ergens brengt vooral een hoopvolle boodschap: iedereen heeft het in zich om een verschil te maken. Met vertrouwen en soms wat hulp ben je in staat om lichtpuntjes te vinden en te zorgen voor verandering. Het verhaal leert je hoe zelfs de kleinste gebaren een grote impact kunnen hebben en buigt het gevoel van onmacht om naar een gevoel van hoop.

Bekijk het boek alvast hier.

Wat vind ik van het boek?

Ooit, ergens is een fijne en waardevolle toevoeging aan je boekenkast of schoolbibliotheek. Het verhaal brengt een boodschap van alle tijden in voor kinderen begrijpelijke taal, waardoor het aanleiding geeft om samen door te praten. Het gevoel van onmacht over het zorgen voor onze wereld zal voor jonge kinderen nog niet altijd even herkenbaar zijn omdat dit nog wat verder van hun belevingswereld af staat. Maar dat maakt dit boek wel heel geschikt om met oudere kinderen over dit onderwerp te praten.

Jonge kinderen zullen zeker kunnen genieten van het verhaal en de illustraties, zonder echt dieper in te gaan op de boodschap die Amanda Gorman met haar prentenboek wil meegeven. Gershwin Bonevacia vertaalde het verhaal meer dan schitterend en het boek staat vol prachtige zinnen die je aan het denken zetten: ‘’Jou is verteld dat dit niet zal werken, maar hoe kan je dat weten als je het nooit hebt geprobeerd?’’ Dat maakt dat je ook als volwassene erg kan genieten van dit prentenboek. Ooit, ergens is een inspirerend prentenboek dat laat zien dat je overal lichtpuntjes te vinden zijn, zelfs als jou steeds wordt verteld van niet.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Van Goor via De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!


Share Button