Recensie: Nila en het antwoord op echt alles

Nog niet eerder las ik een boek van Sam Copeland, maar over Kasper wordt een kip had ik wel wat gelezen en dat had me nieuwsgierig gemaakt. Toen ik een mail ontving over Nila en het antwoord op echt alles twijfelde ik dan ook niet. Ik wilde dit boek zeker lezen. De tekst op de achterflap klonk vrij spectaculair en dit leek me echt een boek waar sommige leerlingen in groep 7/8 blij van zouden worden. Wie wil er nou niet lezen over alpaca’s? In dit boek gaat het zelfs over dronken alpaca’s. Dat moet wel grappig zijn!

Tekst op de achterflap

Nila zit vol vragen.

  • Waarom is haar moeder plotseling verdwenen?
  • Zal haar vader ooit nog praten?
  • Kunnen alpaca’s eigenlijk dronken worden?

Dan vindt Nila Athena, een apparaatje dat haar antwoord geeft op alles: van de hoofdstad van Mozambique tot de kleur onderbroek van Nila’s leraar. Samen met Athena kan Nila haar familie redden, dat weet ze zeker. Maar het bedrijf dat Athena heeft gemaakt wil haar terug…
Het leidt tot een spectaculair avontuur waarin Nila leert dat alpaca’s zeker dronken kunnen worden, én dat op sommige vragen geen antwoord bestaat.

Lees het eerste hoofdstuk in het inkijkexemplaar of lees het hele boek ‘gratis’ via Kobo Plus.

Wat vind ik van het boek?

Dit boek heeft me positief verrast. Na een aantal bladzijden wist ik namelijk echt niet zo goed of ik er blij van zou worden om dit boek uit te moeten lezen. De humor was me iets te flauw en het verhaal pakte me niet echt. Wel besefte ik al snel dat leerlingen vanaf groep 6 waarschijnlijk onwijs zouden genieten van de humor in het boek.

Nila heeft het eigenlijk best moeilijk. Haar moeder is overleden en haar vader is sinds die tijd steeds minder gaan praten tot het moment waarop hij eigenlijk niets meer zei. Ze communiceren via briefjes en korte instemmende of afkeurende geluiden van haar vaders kant op vragen die ze stelt. Als je dit leest, krijg je aardig wat medelijden met het meisje. Vooral omdat ze ook nog eens gepest wordt door een groep meiden en eigenlijk geen vrienden heeft in haar klas.

Gelukkig kan ze het wel goed vinden met haar buurjongen Alan Alan. Alan Alan is een bijzondere jongen en tijdens het lezen kon ik me echt wel ergeren aan dingen die hij deed of zei. Dat is voor mij een teken dat een schrijver goed schrijft. Nila en Alan komen in een bizar avontuur terecht nadat ze een auto in botsing hebben zien komen met een alpaca. Nila vindt vervolgens een oortje op de grond en dat oortje blijkt een zeer ingenieus apparaat te zijn. Het apparaat heet Athena en heeft het antwoord op alles. Zou het lukken om samen met Athena haar vader weer aan het praten te krijgen? En kunnen ze hun dorp redden van het bedrijf Minerva B.V.? Het bedrijf dat alle huizen in het dorp opkoopt, omdat ze zeggen een parkeerplaats aan te willen leggen.

Al met al een verhaal dat anders gaat dan ik verwacht had, maar daarom juist tof. Ik raad dit boek aan vanaf groep 6.

Het boek aanschaffen

Je kunt Nila en het antwoord op echt alles gratis lezen via Kobo Plus.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Gottmer Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button