Recensie: Het geheim van het kerkhof

Recensie van juf Sira
De kaft en de titel van het boek riepen weinig verwachtingen bij me op, ik had eigenlijk geen idee wat voor verhaal het zou gaan zijn. Maar wat was het lezen van Het geheim van het Kerkhof een welkome verrassing! Het is lang geleden dat ik een boek heb gelezen waarin de hoofdpersonen zo goed uitgewerkt werden.  

Het geheim van het kerkhof is het vervolg van De Goudvisjongen, het boek waarmee schrijfster Lisa Thompson debuteerde. Ik heb persoonlijk De Goudvisjongen niet gelezen. Het geheim van het kerkhof is gelukkig goed op zichzelf te lezen. Al ben ik nu stiekem wel heel erg benieuwd naar deel 1. Die gaat dus zeker nog op de leeslijst!! 

Het verhaal

Melody, de ‘vertelster’ van het verhaal, laat vaak haar hondje uit op het kerkhof aan het einde van de straat. Ze vindt het een fijne plek om tot rust te komen. Op een dag dwaalt ze rond over het kerkhof en ontdekt daar een oud, vervallen gebouw. Het is een oud Pestgebouw, een gebouw waar vroeger mensen die aan de pest leden werden afgezonderd. In dat huis blijkt een jongen te wonen. Hij vertelt dat hij een geheim agent is van M18. Hij is op een missie om een juwelendiefstal op te lossen. Hij moet onder andere allerlei raadsels oplossen. Melody besluit om hem te helpen bij zijn missie.  

Melody’s beste vriend Matthew (bekend van De Goudvisjongen) woont bij haar in de straat. Maar dit jaar trekt hij meer met Jake op, die ook bij hen in de straat woont. De vriendschap tussen Melody en Matthew lijkt daardoor barsten te vertonen. Melody vindt Jake namelijk niet zo aardig. Toch neemt ze uiteindelijk Matthew in vertrouwen over de jongen in het Pesthuis. Hij en Jake raken ook betrokken bij de missie. Is die jongen nou echt een geheim agent? Komt het nog goed met de vriendschap tussen Melody en Matthew? Lees vooral het boek! 

Lees alvast de eerste twee hoofdstukken in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Sira van het boek?
het geheim van het kerkhof

Als je De Goudvisjongen nog niet gelezen hebt, ben je nog niet bekend met de hoofdpersonen van het boek. Het verhaal lijkt daardoor wat langzaam op gang te komen. Het boek kent verschillende verhaallijnen, die allemaal rustig geïntroduceerd worden. Als je eenmaal lekker in het boek zit, valt op hoe mooi de verhaallijnen met elkaar verbonden worden. Je leert de personages goed kennen. Door de verschillende verhaallijnen krijgen de personages zelf nog meer diepgang. Zonder dat dingen expliciet benoemd worden, kom je veel te weten over hoe alle personages denken en voelen. En ook waarom ze zo denken en zich zo voelen.  

De verhaallijn rondom de geheime missie van de jongen in het Pesthuis is spannend. Je krijgt als lezer wel snel een vermoeden over wat er aan de hand zou kunnen zijn. Maar wat er uiteindelijk speelt, had ik niet verwacht. Het maakt het boek daardoor voor kinderen denk ik pittig om te lezen, het is geen voorspelbaar, standaard verhaal. Maar oh, wat was het mooi! 

Boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Billy Bones. Hartelijk dank!

Share Button