Recensie: Nee hè – Zo ging het echt

Recensie van juf Sira
Graphic novels zijn in mijn klas de meest gelezen boeken. Boeken met veel plaatjes en relatief weinig tekst spreken veel kinderen aan. Persoonlijk kan ik enorm genieten van ‘gewone’ verhalende boeken. Toch sprak ‘Nee he – Zo ging het echt’ mij ook erg aan. Het deed me een beetje denken aan de stripboeken van Jan, Jans en de kinderen die ik vroeger las. Ik was van plan elke dag een stukje te lezen, maar het verhaal las zo lekker dat het toch in één zitting uit was. Oeps!  

Het verhaal 

De Duitse auteur-illustrator Anke Kuhl heeft een boek geschreven over een gezin bestaande uit vader, moeder, zus en Anke (hé, toeval?). Deze graphic novel beschrijft verschillende situaties die te maken hebben met opgroeien en het gezinsleven. En dat is eigenlijk voor alle lezers een feest der herkenning! De verschillende situaties worden beschreven in korte (strip)verhalen. Doordat de hoofdpersonen hetzelfde zijn in alle verhalen leest het boek lekker weg. De verhalen beschrijven serieuze en verdrietige momenten zoals ruzies en omgaan met nare gedachten. De afwisseling met bijvoorbeeld verhalen over heuse riddergevechten met toiletborstels zorgen dat het boek nergens te heftig aanvoelt. Het blijft fijn om te lezen.  

Krijg alvast een beeld van het boek door een kijkje te nemen in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Sira van het boek? 
nee hè, zo ging het echt

In mijn jeugd las ik de stripboeken over Jan, Jans en de kinderen. Nee hè, zo ging het echt doet daar qua stijl aan denken, ook dit boek bevat losse verhalen over hele herkenbare situaties uit het gezinsleven. Situaties die we eigenlijk allemaal wel kennen of herkennen. In de inhoud van de verhalen zit een perfecte afwisseling van meer heftige onderwerpen met ontzettend grappige en luchtige verhalen. De tekenstijl is leuk, fris en kleurrijk. De plaatjes voegen echt iets toe aan het verhaal. De tekst is vertaald vanuit het Duits. Bij deze wil ik graag ook de vertaalster een compliment geven. Het boek heeft weinig lange teksten, maar komt toch nergens taalarm over. Er wordt gebruik gemaakt van mooie, goedlopende zinnen, waarbij moeilijke woorden niet uit de weg worden gegaan.  

Eigenlijk is nog belangrijker wat de kinderen in de klas van dit boek vinden dan wat ik van dit boek vind. Ik verwacht dat zij zullen smullen van dit boek. Ik kan niet wachten om het mee te nemen naar school! 

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!

Share Button