Recensie: Monster in mijn huis

Recensie van juf Ivette
Veel (jonge) kinderen kunnen soms best nog een beetje bang zijn voor monsters onder het bed of op andere plekken in huis. Toen ik de vooraankondiging van het boek Monster in mijn huis zag, wilde ik ‘m dan ook heel graag hebben. De voorkant spreekt gelijk aan door de warme kleuren en een schattig, harig monster met het dak van het huis op zijn hoofd en de rest van het huis rondom zijn romp.

Het verhaal

Het boek Monster in mijn huis is een grappig prentenboek, op rijm geschreven en verrassend genoeg zit het vól met monsters. Maar de echte verrassing komt op de laatste bladzijde… de monsters hebben zelf namelijk ook last van een monster in hun huis. Samen met de monsters ga je op zoek. Misschien kun je het al raden door het broodkruimelspoor te volgen. Er komen allerlei monsters voorbij, klein en groot, harig en kleurrijk, noem maar op. Sommige monsters zien er misschien best een beetje eng uit voor jonge kinderen! Maar gelukkig doen ze niets.

Bekijk alvast een aantal pagina’s van dit bijzondere boek in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

De illustraties in dit prentenboek zijn geweldig! Ik denk dat Monster in mijn huis één van de mooiste prentenboeken in mijn grote boekenkast is. De illustrator, Johan Potma, is een Nederlandse kunstenaar maar hij woont en werkt in Berlijn. Johan schildert zijn monsters op oude, houten oppervlakken zoals borden, sigarendozen en deksels. Hierdoor krijgen de illustraties een prachtige textuur, want de koffiekringen, tekstopdrukken en afgescheurde zegeltjes bijvoorbeeld blijven zichtbaar. De illustraties zijn zo mooi en vol details, dat je steeds weer iets nieuws ontdekt. De opmaak van het boek is sowieso bijzonder te noemen. Geen keurige witte pagina’s en nette teksten. Maar wel vlekken, plakband, aantekeningen en doorgestreepte woorden. Het lijkt zelfs alsof er een bladzijde uitgescheurd is!

Dit boek is geschikt voor meerdere leeftijden. De allerjongste kinderen kunnen er heerlijk uit worden voorgelezen, voor de wat oudere kinderen is het een mooi lees- én kijkboek. Maar zelfs volwassenen kunnen nog genieten van deze parel! Voorlezen uit dit boek is sowieso een feestje, want de teksten nodigen uit tot heel zacht fluisteren maar ook heel hard schreeuwen. En dat is toch wat je wil tijdens het voorlezen?

Lesideeën bij het boek

Ook bij dit prentenboek heb ik natuurlijk weer nagedacht over verwerkingsmogelijkheden. Het boek sluit vanzelfsprekend perfect aan bij (kring)gesprekken rondom de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je zou kinderen in gesprek kunnen laten gaan over waar ze zelf bang voor zijn. Of filosoferen of ze zelf wel eens een monster hebben gezien?

Ook creatieve (denk)opdrachten passen goed bij dit boek. Hoe ziet jouw engste monster eruit? Hoe kun je dit monster veranderen in een lief monster? In dit boek komt een ‘vergrootmachine’ aan bod. Hoe ziet jouw monster eruit in deze machine? Kun jij een ‘verkleinmachine’ ontwerpen?

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!

Share Button