Recensie: Mijn moeder is een dekbed

Iedere Kinderboekenweek probeer ik in de maanden vooraf zoveel mogelijk thematitels te lezen. Sinds een paar jaar worden er vooral bestaande boeken gekozen als thematitel en dat maakt het een stuk gemakkelijk. Eén van de boeken die ik dit jaar heb gelezen is Mijn moeder is een dekbed. Zelf heb ik weinig ervaring met armoede in een gezin en dat maakte mij extra benieuwd naar de inhoud van dit boek. Zowel persoonlijk als als leerkracht vind ik het belangrijk om hier meer over te weten. Ik kan er misschien weinig aan veranderen, maar hoop er wel voor ieder kind te kunnen zijn.

Alle materialen voor de Kinderboekenweek 2023 kun je hier vinden.

Korte samenvatting

Op de vreemdste momenten staan ze voor de deur: de mannen met brieven. Sinds de moeder van Adam die enveloppen krijgt, is ze veranderd in een dekbed. Het zakgeld is gestopt, en de koelkast wordt steeds leger. Adam loopt rond met te kleine schoenen. Erover praten met zijn beste vriendin Maysa lukt niet, want ze lijkt ineens geen tijd meer voor hem te hebben. Wat is daar aan de hand?

Adam wil eigenlijk het liefst een doodgewoon jaar in groep acht. Maar als hij ook nog de hoofdrol krijgt in de eindmusical, is het wel duidelijk dat dat er niet in zit…

Eén op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas. In dit verhaal lees je hoe het is om zoiets mee te maken.

Lees hoofdstuk 1 en 2 alvast in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?
Mijn moeder is een dekbed

Wat een indrukwekkend verhaal! Het lijkt me goed dat veel kinderen, maar ook ouders en leerkracht Mijn moeder is een dekbed lezen. Zowel kinderen die zich in de situatie kunnen herkennen als kinderen voor wie dit een onbekende wereld is. Het is goed om te weten hoe verschillende kinderen in Nederland opgroeien en leven. Soms voor de herkenning en soms voor het besef dat je het goed hebt.

Mijn moeder is een dekbed leest vrij gemakkelijk. Het verhaal is heftig, maar je wil blijven lezen en weten hoe het verder gaat met Adam en zijn zusje Nina. Er gebeuren verdrietige dingen in het boek en soms moest ik echt een brok in mijn keel wegslikken. Gelukkig kan je ook regelmatig lachen en genieten van de mooie dingen die gebeuren.

De hoofdstukken zijn verschillend van lengte, maar nooit echt heel lang. Verder zorgen de illustraties voor wat afwisseling. Deze zijn altijd perfect passend bij het verhaal. Ik denk dat het ook een heel geschikt boek is om voor te lezen.

Wat mij betreft een zeer terechte thematitel deze Kinderboekenweek en ik hoop dat veel kinderen dit boek mogen gaan lezen of voorgelezen krijgen.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!

Share Button