Recensie: Mijn jaar in een tent

Ieder jaar doe ik mee aan de Boekenbingo en leer op die manier veel boeken kennen die ik anders niet zo snel gelezen zou hebben. Mijn jaar in een tent las ik voor de Boekenbingo van 2022. Mijn korte review op Goodreads was: Een inspirerend boek over je angsten overwinnen, een ander helpen en vriendschap. Toen het boek thematitel bleek te zijn voor de Kinderboekenweek 2023 vroeg ik het boek aan als recensie-exemplaar en las het nog een keer om een wat langere recensie te kunnen schrijven.

Korte samenvatting

Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

Lees het eerste hoofdstuk alvast in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?
mijn jaar in een tent

Na het lezen van het eerste hoofdstuk, eigenlijk al na de eerste bladzijde, kon en wilde ik niet meer stoppen. De schrijfstijl van Tiny Fisscher sleept je meteen het verhaal in. In de samenvatting van Mijn jaar in een tent staat dat het eng, moeilijk, spannend, bizar, maar ook mooi en leerzaam is. Al deze dingen ervaar je zelf ook tijdens het lezen van dit boek. Er zijn enge en spannende hoofdstukken, soms heeft Zwaan het zo moeilijk dat je het liefst tegen haar zou zeggen dat ze maar gewoon moet stoppen en op andere momenten geniet je onwijs mee van de bijzondere dingen die ze meemaakt door de challenge vol te houden.

De illustraties van Sophie Pluim maken het verhaal compleet. De illustratie op de kaft van het boek is ook eng en spannend, maar tegelijk mooi. Je ziet voor je hoe Zwaan in de achtertuin van haar ouders in de tent haar nachten door moet brengen.

Toen ik begon aan het boek wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten, maar ik heb het boek niet zomaar aangevraagd als recensie-exemplaar nadat ik het al gelezen had. Ik vind Mijn jaar in een tent namelijk echt een boek dat gelezen moet worden door veel kinderen, want iedereen zal in zichzelf iets herkennen van Zwaan. En misschien dagen ze daarna zichzelf wel uit.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!

Share Button