Recensie: Krabbelheks – Kattebel in de klas

Recensie van juf Ivette
Ik mocht weer een boek lezen van uitgeverij Billy Bones. Zij willen graag kinderen van 7 tot 12 jaar bereiken, die (nog) niet weten hoe leuk lezen is en met dit boek is dat zeker weer gelukt! Het boek ‘Krabbelheks – Kattebel in de klas’ is geschreven door Inky Willis. De kaft van het boek trok gelijk mijn aandacht door onder andere de paarse kleur en de kleurrijke tekst op de achterkant. Billy Bones omschrijft het boek met de drie woorden: humor, kattenkwaad en vriendschap… dat klopt helemaal!

Tekst op de achterflap

Wanneer Milou te horen krijgt dat haar beste vriendin Cato gaat verhuizen, is het de verschrikkelijkste dag ooit! Tenminste… tot ze een klein papieren heksje ontdekt in een pennenbakje. Dat is Kattebel. En ze houdt van kattenkwaad!

Kattebel brengt Milou telkens in de problemen. Kunnen ze samen ervoor zorgen dat Cato op school blijft?

Lees de eerste 43 pagina’s alvast in het inkijkexemplaar.

Nog wat informatie over het boek

Bij het openslaan van het boek, zie je eerst een berichtje van team Billy Bones. Zij vertellen onder andere dat de schrijfster, Inky, nog maar acht jaar oud was toen ze besloot kinderauteur én illustrator te worden. Een mooie motivatie voor kinderen die dezelfde ambitie hebben. Vervolgens begint het verhaal en in hoofdstuk 1 worden eerst alle hoofdpersonen voorgesteld. Dit zijn Milou Molenaar, de ik-persoon van 9 jaar oud en haar beste vriendin Cato Post, ook 9 jaar. Ook meester Bert wordt voorgesteld, maar de meisjes noemen hem stiekem Camembert omdat hij naar kaas stinkt. Vervolgens gaat het verhaal dan echt beginnen. Cato gaat naar een andere school en Milou is natuurlijk heel erg verdrietig, ze voelt zich eenzaam en in de steek gelaten totdat ze kennismaakt met een papieren heksje uit haar pennenbakje. Haar naam is Kattebel, ze is een krabbelheks met een potlood als bezemsteel, briefjes als dekentjes en potloodslijpsel als voedsel. Kattebel wil Milou graag helpen, maar maakt het vaak juist alleen nog maar erger.

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Het verhaal verloopt vlot en bestaat uit korte, makkelijk te lezen hoofdstukken met een afwisselende en verrassende lay-out. De tekst is in korte stukjes opgedeeld, vaak weergegeven in tekstwolken, kattebelletjes, etc. en op veel bladzijdes is ook nog een illustratie te zien. Sommige delen van de tekst zijn dik- of schuingedrukt, anderen weer wat kleiner van vorm. Dit maakt het erg leuk om te lezen! In het
verhaal staan ook nog allerlei ideeën en ranglijsten, zoals bijvoorbeeld de top tien broodtrommelrampen met als hoogtepunten de taaie teleurstelling. Ik moest hardop lachen! Het verhaal zelf telt 217 bladzijdes. Helemaal achterin staat een vooruitblik naar het vervolg, namelijk twee briefjes uit het tweede boek over de avonturen met Krabbelheks. Dat boek heet: Magische Warboel en daar ben ik na dit toffe boek wel
erg benieuwd naar. Op de allerlaatste bladzijdes staat een stappenplan voor het zelf tekenen van een Krabelheks én het vouwen van een vliegtuigje. Dit maakt het boek compleet.

Naast dat het een heel grappig boek is, gaat het natuurlijk ook over iemand moeten missen en vriendschap. Mooie onderwerpen om in de klas te bespreken. Op de website van de auteur zijn downloads te vinden, onder het kopje ‘fun’, ook goed te gebruiken in de klas. Daarnaast is het natuurlijk erg leuk om met de klas ook zélf kattebelletjes te gaan schrijven. Tot slot nog handig om te weten: Krabbelheks is voor de leeftijd 8+. Ik ga het boek al wel vast meenemen naar mijn groep 2-3, want ik weet
zeker dat een paar kinderen dit boek heel graag zouden willen lezen. Het boek zou daarnaast ook heel goed als voorleesboek ingezet kunnen worden.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Billy Bones. Hartelijk dank!

Share Button