Recensie: Het vreemde skelet

In februari 2020 kwam mijn recensie online over het eerste deel van De school van de magische dieren. Sinds het lezen van dat eerste deel ben ik echt wel een beetje fan van deze serie en verheug ik me iedere keer weer op het nieuwste deel. Wat ik in ieder deel weer wil weten is welke kinderen er een magisch dier krijgen en wat voor dieren het nu weer zijn. In deel drie vond ik de adellijke Karajan een verrassing, maar achteraf begreep ik hoe goed de dieren bij de titel Avontuur in het donker pasten. Deel vier heet het Het vreemde skelet en één van de magische dieren die in het boek een grote rol speelt, past daar inderdaad sowieso weer goed bij.

Tekst op de achterflap

Ruzie in de klas van de magische dieren!
Miss Cornfield, de lerares, betrapt Silas wanneer hij iets heel gemeens doet. Mag hij nu niet mee naar het schoolkamp? In plaats daarvan krijgt Silas een sprekend dier: Rick uit Florida, een brutale krokodil die flink uit zijn bek stinkt. Is dit een beloning of een straf?
En is het echt een goed idee om een krokodil mee te nemen op schoolkamp?

Krijg een goed beeld van het boek in het filmpje.

Wat vind ik van het boek?

Wat een geweldig avontuur weer! Ondertussen heb ik door dat de kaft van het boek verraadt welke magische dieren worden toegewezen aan een leerling in de klas van miss Cornfield. Maar het waarom en wat het karakter van de dieren is, blijft een verrassing.

In Het vreemde skelet is Silas de eerste leerling die een magisch dier mag ontvangen. In tegenstelling tot de eerdere kinderen die een magisch dier kregen, is het bij Silas wel zo dat hij moet bewijzen dat hij het dier echt mag houden. Silas is namelijk niet de meest lieve leerling in de klas en heeft wat gemene dingen gedaan. Eigenlijk weet je wel dat hij zijn krokodil Rick natuurlijk mag houden, maar toch blijft dit lange tijd twijfelachtig. Silas en Rick doen dingen waardoor je vreest dat meneer Morrison de krokodil weer op komt halen en Silas zijn magische dier kwijt is.

In dit boek krijgen maar twee leerlingen een magisch dier en dat belooft wat voor het aantal delen dat nog kan verschijnen. Het tweede dier dat wordt toegewezen is een koalameisje genaamd Sydney en zij komt bij Finja terecht. Dat Finja een magisch dier gaat krijgen, voel je het hele boek wel een beetje aan, maar het duurt vrij lang voordat het daadwerkelijk gebeurt. Finja heeft onwijs last van heimwee tijdens het schoolkamp en voor een aantal lezers zal dat erg herkenbaar zijn. Het is mooi hoe diverse problemen waar kinderen mee te maken hebben in de boeken van De school van de magische dieren besproken worden.

De kinderen en magische dieren uit de drie eerdere delen spelen ook in Het vreemde skelet weer een rol. Niet allemaal zijn ze evenveel aanwezig, maar het zorgt er wel voor dat je de serie wil blijven volgen. Helaas komt deel 5 pas in januari 2022 in de winkel te koop.

Ik las pas op Twitter een bericht dat de boeken in deze serie qua tekst, grammatica en zinsbouw niet echt hoogstaand zijn. Dat kan kloppen, maar de serie is dan ook geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar. De meeste zinnen zijn maximaal twee regels lang, maar er staan zeker ook langere zinnen in. Verder heb ik het idee dat er voldoende woorden in de tekst staan die wat moeilijker zijn en zeker een beroep doen op de woordenschat van kinderen. Wat mij betreft dus nog steeds een mooie serie die ik met trots in onze schoolbibliotheek zie staan.

Het boek aanschaffen

Wist je dat het eerste deel gratis te lezen is met Kobo Plus?

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo. Hartelijk dank!

Share Button