Recensie: Een wereld vol kleur

Recensie van juf Ivette
Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen kennismaken met allerlei culturen, een diversiteit aan mensen en verschillende plekken op de wereld ontdekken. Het boek ‘Een wereld vol kleur’ past perfect binnen dit plaatje. De kaft van het boek laat ook gelijk zien waar dit boek over gaat. Je ziet op de voorkant alle kleuren terugkomen in de verschillende cirkels, maar daarnaast staan ook allerlei typische ijkpunten van landen weergegeven. Denk bijvoorbeeld aan een Engelse dubbeldekker, gele taxi’s uit New York en de blauwe oceanen van over de heel wereld. De titel is in dikke, voelbare, gouden letters gedrukt! Op de achterkant staan mensen met allerlei huidskleuren en verschillende soorten kleding afgebeeld in een kring. Ook staat daar onder andere: ‘overal op de wereld vind je dezelfde kleuren. Ga mee op reis en ontdek alle kleuren die onze wereld zo mooi maken.’ Een mooie boodschap, als je het mij vraagt!

Korte samenvatting

Overal op de wereld vind je dezelfde kleuren. Van de sneeuwwitte vlaktes op de Zuidpool tot de zachtroze bloesems in Japan, tot het helderrood van een dubbeldekker in Londen en de vrolijke gele kleren van voetbalfans in Brazilië. Ga mee op reis en ontdek alle kleuren die onze wereld zo mooi maken.

Bekijk het boek vast hier.

Wat vind ik van het boek?
Een wereld vol kleur

Het boek Een wereld vol kleur zal niet snel vervelen. Op elke bladzijde is weer een nieuwe kleur te zien. Het begint met wit, daarna volgen roze, geel en blauw. Vervolgens sluiten groen en rood het boek af. Elke kleur beslaat twee dubbele pagina’s van het boek. Achterin staan alle mensen die eerder in het boek afgebeeld werden nog een keer opgesteld. Op de allerlaatste bladzijde zie je alle landen en items waarover verteld is nog een keer terug op de wereldkaart. Ook staat daar in allerlei talen bijgeschreven hoe je de verschillende kleuren uitspreekt. De teksten in het prentenboek volgen elkaar niet op. Het is elke keer een nieuw stukje informatie, zelfs binnen de kleuren. Je kunt dus ook het boek per kleur voorlezen. En ook als kinderen nog niet zelf kunnen lezen, is dit boek zeker geschikt. Er staan zoveel prachtige illustraties in, dat er genoeg te bekijken valt.

Dit boek is dan ook geschikt voor meerdere leeftijden. De allerjongste kinderen kunnen er heerlijk uit worden voorgelezen, voor de wat oudere kinderen is het een mooi lees- én kijkboek. ‘Een wereld vol kleur’ is een boek om zeker vaker uit de kast te pakken, na één keer (voor)lezen heb je nog lang niet alles gezien. Als ik zelf moest kiezen, dan was de plaat met blauwe gaai in de winterse bossen in Canada mijn favoriet! Maar ook de zonsondergang in Egypte vond ik erg mooi weergegeven, alsof je zelf tussen de Pyramides loopt.

Ideeën voor in de klas

Ook bij dit prentenboek heb ik natuurlijk weer nagedacht over verwerkingsmogelijkheden. Het boek sluit vanzelfsprekend perfect aan bij (kring)gesprekken. Je zou met kinderen in gesprek kunnen gaan over hun eigen lievelingskleur of bespreken of iemand iets uit het prentenboek al eens in het echt heeft gezien. Als creatieve verwerking zou je de kinderen bij elke kleur nog iets uit Nederland kunnen laten bedenken, zoals bij de kleur geel natuurlijk onze welbekende kazen of klompen!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button