Recensie: Dwars & Co

Recensie van Juf Anita
Binnen het leesteam van Inger is het zo gegroeid dat ik vaak de komische boeken voor midden- en bovenbouw voor mijn rekening neem. Vaak zijn dit ook de boeken met veel tekeningen. Niet perse omdat het mijn favoriete genre is, maar omdat ik gewoon heel veel van boeken houd en alles graag een kans geef. Soms vraag ik me af waarom toch zoveel schrijvers nu dit principe toepassen. Soms word ik echter ook enorm verrast door de pareltjes die ik uit mezelf niet zo snel gepakt zou hebben in de boekwinkel. Dwars & Co is zo’n boek, wat ben ik enorm verrast door dit leuke boek!

Tekst op de achterflap

Heb jij dat ook weleens? Dat je vreselijk jeuk hebt op plekken waar je net niet bij kunt? Of dat er nog maar een piepklein velletje toiletpapier aan de rol hangt, net nadat je een grote boodschap hebt gedaan? Of dat er plots alleen nog maar ijskoud water uit de douche stroomt?

Lees alvast het eerste hoofdstuk in het inkijkexemplaar.

Je denkt zeker dat zulke dingen zomaar gebeuren? Dat het soms gewoon flink tegenzit….. FOUT! Deze dingen gebeuren niet zomaar. Echt niet. Dit is het sluwe werk van…. DE DWARSLIGGERS.

Het verhaal

Stip zit op de Leeracademie voor Hoogstaande Dwarsligkunsten. Hij is bijna afgestudeerd, alleen de eindmissie moet nog uitgevoerd worden. Dit gaat echter behoorlijk mis. Hij wordt de eerste Dwarsligger die ooit door mensen gezien is. Je begrijpt dat de andere Dwarsliggers hier duidelijk niet blij mee zijn, hierdoor komt de toekomst van Stip in het gevaar. Maar heeft hij nu echt zo verkeerd gehandeld, zijn de mensen echt alleen maar slecht? Het verhaal neemt een verrassende wending.

Wat vindt juf Anita van het boek?

Wat ik als leerkracht heel fijn vind is dat het een boek is dat je heerlijk zelf kunt lezen, maar dat ook nog steeds goed voor te lezen. Bij veel graphic novels is dit namelijk niet het geval omdat er dan teveel verloren gaat. Ik zag tijdens het lezen al voor me hoe mijn groep zal genieten van woorden als ‘andereplekzetter’, ‘brievenspleet’ en ‘dichtbijkijker’. Het enige nadeel van Dwars & Co is dat ik me afvraag of en hoe Rico Hop hier wel een serie van kan maken. Door de afloop heb ik hier mijn twijfels bij, maar ik heb tijdens het lezen wel gemerkt dat deze schrijver dusdanige gedachtenkronkels heeft dat hij het ook zomaar eens wel voor elkaar zou kunnen krijgen om hier een serie van te maken. En anders komen er vast nog meer hilarische boeken aan, ik houd deze schrijver vanaf nu in de gaten.

Lesidee
  • In het boek zien we de ‘bijdehandleidingen’ van de geweldige uitvindingen die professor Stof heeft gedaan. Laat de leerlingen ook zelf een uitvinding verzinnen en de ‘bijdehandleiding’ hiervan maken.
Mini- leesles
  • Lees blz 16 t/m 20 voor. Hier wordt uitgelegd wat Dwarsliggers zijn. Hierna gaan de leerlingen lezen in hun eigen boek. Wat is er in jouw boek misschien wel door Dwarsliggers gedaan? Wat gaat er mis?
Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Lannoo en auteur Rico Hop. Hartelijk dank!

Share Button