De Voorleesdagen met de bovenbouw

Op 23 januari is de start van De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen zijn vooral gericht op kinderen van 0 t/m 6 jaar, maar dat betekent niet dat de bovenbouw er niet aan deel kan nemen. Je kunt de Voorleesdagen namelijk ook ontzettend goed in de bovenbouw gebruiken. Meer voorlezen aan je leerlingen of juist de leerlingen laten voorlezen. De Voorleesdagen met de bovenbouw kunnen net als de Kinderboekenweek een waar leesfeestje worden in de hele school.

De voorleesdagen met de bovenbouw – voorlezen aan andere groepen

Sinds de maandag na de kerstvakantie is mijn groep 7/8 al druk met de voorbereidingen voor De Voorleesdagen. Alle leerlingen hebben een prentenboek uitgezocht om voor te lezen aan één of twee leerlingen uit de groepen 1 t/m 4. Dit gehele schooljaar hebben we veel aandacht besteed aan het goed kunnen voorlezen van teksten en dat gaan we tijdens De Voorleesdagen in de praktijk brengen. We hebben bijvoorbeeld goed gelet op intonatie, klemtoon en leestekens. De leerlingen weten dat ze vooruit moeten lezen om te ontdekken hoe een tekst uitgesproken moet worden. Verder hebben we diverse moeilijke woorden geoefend en geleerd dat je niet meteen hardop moet gaan lezen.

Lees ook: Lekker Lezen, een ander idee voor boekpromotie

De meeste leerlingen hebben het prentenboek nu een aantal keer zelf gelezen. Dit doen ze om het verhaal goed te leren kennen. Ook kunnen ze op deze manier opvallende stukken tekst ontdekken. De volgende stap is dat ze de prentenboeken aan elkaar gaan voorlezen in kleine groepjes en elkaar feedback geven aan de hand van een lijst met aandachtspunten. Deze manier van werken gebruiken we vaker en leerlingen geven elkaar, naar mijn idee, waardevolle tips en tops.

Tijdens de voorleesdagen zullen de leerlingen van de bovenbouw hun prentenboek voorlezen. Dit doen we door de gehele school. Het kan zijn dat er leerlingen in de kamer van de directeur zitten, er wordt voorgelezen in de personeelskamer en natuurlijk mogen de leerlingen van groep 1 t/m 4 op de stoelen van groep 7/8 komen zitten.

Zelf heb ik het vermoeden dat we de rest van het schooljaar nog vaker zullen voorlezen aan andere leerlingen. Lekker in de praktijk brengen wat geleerd wordt en gewoon samen genieten van lezen!

Prentenboeken voorlezen aan de bovenbouw

Vergeet in deze periode je eigen leerlingen niet en hoe zij kunnen genieten van voorlezen. Ook voor de bovenbouw is het leuk om een prentenboek voorgelezen te krijgen. Dit kan in het Nederlands, maar het voorlezen van een Engels prentenboek is ook zeker een optie. Zelf heb dit jaar De Gruffalo en We gaan op berenjacht voorgelezen in het Engels aan mijn groep. Iedere keer neem ik me dan voor het vaker te doen, maar dat blijft, helaas, vooral bij het voornemen.

Tijdens de Voorleesdagen zal ik mijn groep één of twee prentenboek van de Boekenbingo 2019 voorlezen. Dat is voor veel leerlingen meteen extra handig, omdat ongeveer 1/3 van mijn groep enthousiast deelnemer is aan deze bingo.

Lees ook: Boekenbingo in de bovenbouw

Ik hoop dat jij ook met jouw groep gaat genieten van De Voorleesdagen. Lees voor en laat voorlezen, dan wordt het vast een leesfeestje in de school!

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button