Recensie: De schuilplaats

Recensie van juf Hilde
Houd je van boeken over huiselijke problemen, afscheid nemen en elkaar terugvinden? Dan is De schuilplaats een boek voor jou!

Korte samenvatting

De hoofdpersoon Billy woont met zijn moeder bij de vriend van moeder, Jeff. Billy besluit op een avond dat hij klaar is met alle spanningen thuis. Hij gaat ervandoor en vlucht naar een bunker op een begraafplaats. Daar wordt hij ontdekt door een man, die de begraafplaats onderhoudt. In ruil voor helpen bij het onderhoud, mag Billy een paar dagen blijven. Ondertussen is er een zoektocht naar Billy gestart. Gaan ze Billy vinden? En hoe loopt het af tussen moeder en Jeff?

Lees de eerste vier hoofdstukken alvast hier.

Wat vind ik van het boek?

Ik had nog nooit een boek gelezen van Pam Smy, dus ik was heel nieuwsgierig naar De schuilplaats. De titel trok gelijk mijn aandacht. En toen ik de flaptekst las, was ik gelijk om! Verhalen waarin problemen voorkomen uit het dagelijkse leven, trekken mij altijd.

Het verhaal leest prettig weg. Bij hoofdstuk 1 zit je gelijk in het verhaal, omdat het probleem van de hoofdpersoon direct duidelijk wordt. Dit maakt het een goed boek voor kinderen, die moeite hebben om in een verhaal te komen. Er worden twee verschillende lettertypes gebruikt om duidelijk te maken wanneer het hoofdstuk gaat over Billy of over 1 van de andere personen uit het boek.

Het is overduidelijk dat Pam Smy naast schrijfster ook illustratrice is, want er staan veel illustraties in dit boek. Dit zal het boek voor een grote groep kinderen aantrekkelijk maken om te lezen.

Lesideeën bij het boek
Mini leeslessen
  • Lees het fragment van “De harde wind….natte straat”(blz. 10) voor. Dit verhaal speelt zich af in de herfst. Leesvraag: Wat voor seizoen is het in jouw boek?
  • In dit boek staan veel illustraties.
    Leesvraag: Staan er in jouw boek illustraties? Zo ja, wat vind jij van de illustraties in jouw boek?
  • Lees het volgende fragment voor (blz. 7 t/m 9): “Billy schoof….horen huilen”. Dit verhaal is vanaf hoofdstuk 1 gelijk al spannend.
    Leesvraag: Hoe is de start van jouw boek?
  • Lees het fragment van “Billy werd….eigen ademhaling na.”(blz. 26-27). Dit verhaal speelt zich voornamelijk af op een begraafplaats.
    Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich met name af?
Het boek aanschaffen

Koop De schuilplaats via Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Dit boek is uitgegeven door uitgeverij Van Goor. De Leukste Kinderboeken stuurde een recensie-exemplaar op voor deze recensie, hartelijk dank.

Share Button