Recensie: De jongen die van de wereld hield

Vaak lees je boeken vanwege de auteur, maar in het geval van De jongen die van de wereld hield besloot ik vooral dat ik dit boek wel wilde lezen en recenseren vanwege de illustrator. Ik vind Mark Janssen namelijk echt prachtige tekeningen maken en tot nu toe vond ik alle boeken met zijn illustraties tof om te lezen. Bij dit boek had ik daar wel wat twijfels over voor ik begon. De tekst op de achterflap was niet echt overtuigend. Soms moet je echter gewoon eens iets anders lezen dan je gewend bent en dat kan dan best een goede ervaring opleveren.

Korte samenvatting

Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

Lees alvast het eerste hoofdstuk in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Tijdens het schrijven van deze recensie voelt het alsof ik nogmaals mag genieten van het verhaal. De jongen die van de wereld hield is echt een uniek boek. Ik zat binnen een paar bladzijdes, wellicht zelfs zinnen, al helemaal in het verhaal en wilde niet meer stoppen met lezen.

De jongen die van de wereld hield is een boek over liefde en hoop, maar tegelijkertijd staan de tranen regelmatig in je ogen tijdens het lezen. Het liefst wil je Adem helpen en zijn mogelijke ouders vertellen dat ze naar hem moeten luisteren. Het is bijzonder om zo mee te leven met een verhaal in een boek. Iets dat verzonnen is, maar ergens toch echt lijkt te voelen.

Ik zou dit boek niet snel gelezen hebben als ik het in de bibliotheek of boekhandel zou zien staan, maar gelukkig besloot ik om eens buiten de kaders te denken en iets aan te vragen waar ik misschien minder blij van zou worden. Ik werd onwijs blij van De jongen die van de wereld hield en raad het boek dan ook met veel plezier aan. Lees dit boek!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding. Het boek is ook te lezen via KoboPlus.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button