Recensie: De gorilla en de jongen

Recensie van juf Sira
De gorilla en de jongen lag al een tijdje op de stapel van boeken die nog ‘moest’ lezen. Gek eigenlijk, want het boek heeft een toffe titel, een aantrekkelijke kaft en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Allemaal goede ingrediënten voor een fijn boek. Toch moest ik er echt even inkomen. 

Het verhaal

Joseph wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog door zijn oma naar Londen gestuurd omdat hij onhandelbaar is. In Londen komt hij bij mevrouw F, een vriendin van zijn oma. Zowel mevrouw F als Joseph zijn niet enthousiast over deze situatie. Joseph is zijn vertrouwen in andere mensen (vooral volwassenen) verloren en mevrouw F zit helemaal niet te wachten op een nukkige puber die al haar routines doorbreekt. Mevrouw F blijkt in bezig te zijn van een dierentuin. Een dierentuin waar nog maar weinig dieren aanwezig zijn vanwege de oorlog. Een van de dieren die nog over is, is Adonis: een temperamentvolle gorilla. Een gorilla die een gevaar kan opleveren als hij zou kunnen ontsnappen tijdens de bombardementen. Daarom houdt mevrouw F altijd de wacht bij zijn kooi tijdens aanvallen. En zo ontstaan broze vriendschappen, tussen mevrouw F en Joseph en tussen Adonis en Joseph. 

Lees alvast hoofdstuk 1 en 2 in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Sira van het boek? 

Ik moest er dus echt even in komen. In het begin van De gorilla en de jongen is de sfeer wat grimmig en is het nog onduidelijk waar het verhaal heen gaat. Als je het boek wat langer dan 20 bladzijden de kans geeft, is het echter een overtuigend, prachtig en vlot geschreven verhaal. Een verhaal over geschiedenis, zonder dat dat de boventoon voert. Boven alles is het een verhaal over vriendschap, over rouw en over gezien en gehoord worden. En met dat thema heeft het boek me erg geraakt.
Of het al aantrekkelijk is voor mijn leerlingen in groep 8 vraag ik me af, daarvoor is het boek misschien wat te dik en komt het wat langzaam op gang. Maar voor die jongeren die juist houden van een boek vol nuance en die houden van lange verhalen waar je helemaal in kan duiken, is dit boek een pareltje! 

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Kok Boekencentrum. Hartelijk dank!

Share Button