Recensie: De beterweter

Recensie van juf Hélène
Een boek gemaakt door de makers van De Nee-hoorn? En wie of wat is een beterweter? Dat wil ik wel eens lezen! Een klein, blauw (sorry, turquoise) mannetje dat er grappig uitziet staat op de voorkant. Met zijn brilletje op zijn neus en zijn armpjes over elkaar zie je al dat dit De beterweter moet zijn.

Korte samenvatting

Tina en Theo Theufel zitten opgescheept met ouders die géén hond willen, maar wel de hele tijd supergezonde rode bieten eten, helaas. Bovendien weten ze altijd alles beter. Die ouders dus. De kinderen trouwens ook. Maar Theo en Tina geven tenminste toe dat ze beterweters zijn. Papa en mama blijven het maar ontkennen. Wat natuurlijk ronduit belachelijk is.

Een tijdje geleden zijn de Theufels verhuisd naar een oud huis met een zolder volavonturen. Hoewel spelen op zolder eigenlijk niet mag, doen Tina en Theo niets liever dan dat. En daar doen ze een bijzondere ontdekking: een vreemd mannetje met een grote mond zit verstopt in een boekendoos. Een kleine Beterweter die beweert alleen maar zichtbaar te zijn voor andere beterweters… Zouden hun ouders hem ook kunnen zien?

Bekijk het boek vast hier.

Wat vind ik van het boek?
De beterweter

Mark-Uwe Kling heeft met De Beterweter een leuk voorleesverhaal geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 4. Kinderen die halverwege groep 3 zitten en al goed kunnen lezen, kunnen het zelfstandig lezen.

Er zijn geen hoofdstukken en het verhaal is niet zo heel erg lang (60 pagina’s). De tekst staat in korte stukken met mooie kleurrijke illustraties van Astrid Henn op een pagina. Soms maakt een stuk van een illustratie, een tekstballon zoals in een stripverhaal, deel uit van de tekst.

Jaap Robben heeft ook dit verhaal weer vertaald en goed gekeken waar en hoe Marc-Uwe Kling zijn (woord)grapjes toe te passen zijn in het Nederlands. Daar is hij ook dit keer weer prima in geslaagd.

Het verhaal is afgerond, maar voor mij voelde het niet helemaal klaar. Wat mij betreft, mogen er nog meer verhalen volgen.

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!

Share Button