Recensie: De beestenbaas

Recensie van juf Ellen
Dit keer geen boek voor de bovenbouw, maar een boek voor de middenbouw. De beestenbaas is het tweede deel in de serie over Wies en oma Wisse. Het is zo’n boek waarvan kinderen echt willen weten hoe het afloopt. En naast spannend is het ook nog eens een echt grappig boek. De beestenbaas is een aanrader voor de middenbouw.

Tekst op de achterflap

Dit is Wies. Haar ouders werken vaak in het buitenland. Daarom zorgt oma Wisse voor Wies. Dat is heel erg gezellig natuurlijk. Oma Wisse neemt Wies vaak mee op stap. Maar dat doet ze ook wel eens onder schooltijd. Wies vindt dat vervelend. Ze wil eigenlijk niet spijbelen. Ze gaat liever met haar beste vrienden Zane en Jazz naar school.
Dit is oma Wisse. Ze gaat graag naar de dierentuin. De baas van de dierentuin geeft altijd veel korting. En hij zorgt voor gratis koffie. Dit keer neemt oma Wisse Wies mee. Maar dan verdwijnt oma Wisse in het nachtverblijf. Waar is ze gebleven? Wies ontdekt dat er nog meer mensen zijn verdwenen. Wat is er aan de hand?

Lees alvast het eerste hoofdstuk in het inkijkexemplaar.

De beestenbende is het tweede deel van een supergrappige serie over Wies en oma Wisse, geschreven door Marte Jongbloed. Iris Boter maakte de vrolijke illustraties.

Het verhaal

Het boek begint met een plaatjes van wie, wie is in het boek. In het eerste hoofdstuk ontdek je meteen dat oma Wisse, geen gewone doorsnee oma is. De eerste zin van het boek is ‘Wat leer je nou eigenlijk op school?’ vroeg oma Wisse. Wies woont bij oma Wisse. Haar ouders zijn namelijk altijd op zeer geheime missies in het buitenland.
Oma Wisse neemt Wies die dag mee op avontuur, naar de dierentuin. Ze meldt Wies ziek en daar gaan ze. En dan maken we kennis met de directeur van de dierentuin.

Meteen wordt zijn probleem duidelijk: het geld is op en eigenlijk kan hij de dierentuin niet meer onderhouden. Hij krijgt een plan, en opeens verdwijnen er allemaal oude mensen in de dierentuin. Wies roept de hulp in van enkele bewoners van Huize Grijsoord en haar vrienden. Samen gaan ze op onderzoek uit waar die oude mensen toch allemaal gebleven zijn…

Wat vindt juf Ellen van het boek?

De beestenbaas is een fijn boek voor jonge lezers! Het is deel 2 van een serie, maar kan ook goed los gelezen worden. Het boek leest fijn weg. Het is geschreven voor 7+, maar het kan ook heel goed gelezen worden door wat jongere, goede lezers. Maar, evengoed een fijn voorleesboek voor in de middenbouw.

Het is zo’n boek waarvan kinderen echt willen weten hoe het afloopt. Waar zouden al die oude mensen en oma Wisse zijn gebleven? Wat is er met ze gebeurd?

Naast spannend is het ook echt een grappig boek. Het boek zit vol grappige personages en leuke gebeurtenissen. Humor is echt een groot onderdeel van dit boek.

Wat erg mooi is, zijn de tekeningen (in kleur!) door Iris Boter. Deze tekeningen maken het verhaal nog sprekender!

Kortom: een boek waar kinderen van zullen smullen!

Lesideeën

Dit boek past heel goed binnen het thema de dierentuin, of zelfs familie.

  • Ontwerp een vermist poster, voor oma Wisse of voor jezelf!
  • Maak een reclameposter voor de dierentuin.
  • STEAM: Ontwerp de continentcrosser van de vader en moeder van Wies.
  • Creatief denken: Wat als jij directeur van een dierentuin in geldnood was? Hoe zou jij het oplossen? Het leukst
    is als je deze opdracht geeft voordat je het einde voorgelezen hebt.
  • ABC denksleutel: maak een ABC’tje bij het onderwerp de dierentuin of dit boek.
  • Denk eens anders: bedenk 10 andere dingen die je kunt doen met een lege dierenkooi in de dierentuin.
  • Wat zou er in de nacht gebeuren in de nachtverblijven? Verzin hier een spannend of grappig verhaal bij.
Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!

Share Button