Afscheidscadeaus voor groep 8

Het einde van het schooljaar nadert en op veel scholen is het gebruikelijk dat de leerlingen van groep 8 op hun laatste schooldag een cadeau krijgen. Soms is hetzelfde cadeau al jaren een traditie op school en hoef je niet verder na te denken. Het kan ook zo zijn dat er ieder jaar een uniek cadeau gegeven wordt en dat je dus op zoek moet naar iets origineels. Ik verzamelde een aantal ideeën die je afscheidscadeaus kunt geven aan de leerlingen van groep 8.

Geef een boek cadeau

Als leesgekke juf vind ik dit het fijnste om te geven als mijn leerlingen afscheid nemen. Twee jaar geleden kregen alle leerlingen het prentenboek Kikker is kikker cadeau met voorin het boek een tekst geplakt. Die tekst ging over jezelf zijn en dat ze trots mogen zijn op wie ze zijn geworden. Achteraf heb ik spijt dat ik niet meer prentenboek gekocht heb dat jaar.

Dit jaar, 2021, kun je de leerlingen het boek Brief voor de koning geven vanuit de actie geefeenboekcadeau.nl. Dit boek is nu al te koop. Je kunt ook wachten tot 18 juni als geefeenprentenboekcadeau.nl start. Dat is dit jaar het boek Max en de Maximonsters.

Natuurlijk zijn er genoeg andere fantastische boeken te koop om cadeau te doen, alleen zullen die iets duurder zijn en daar moet je maar net voldoende budget voor hebben.

Een tas

In één van mijn jaren als juf van groep 8 kregen alle leerlingen een linnen tas met daarop het logo van de school en het jaartal waarin zij in groep 8 zaten. Handig om in de brugklas bijvoorbeeld je gymspullen in mee te nemen naar het voortgezet onderwijs en meteen een mooie herinnering aan de basisschool.

Een afscheidsboek

Er zijn online allerlei prachtige websites waarop je een afscheidsboek kunt maken voor de leerlingen. Bij ons op school wordt dit eigenlijk altijd cadeau gedaan door de ouders en krijgen wij er als leerkrachten ook één. Erg leuk om in terug te bladeren en te lezen over mijn jaren als juf van groep 7/8. Iedere leerling heeft een eigen bladzijde. Hierdoor is het cadeau persoonlijk, maar ook meteen een groepscadeau. Vind je het te duur om een boek te laten drukken dan is het afscheidsboek van juf Joanne een prima alternatief.

Lees ook: Afscheidslied groep 8

Een fotocadeau

Iets wat ik altijd tof vind om te geven of te krijgen is een groepsfoto. Je kunt deze leuk inlijsten en aan alle leerlingen geven, de foto op een mok laten afdrukken en die uitdelen of er een muismat van laten maken. Er is van alles mogelijk op het gebied van fotocadeaus.

Gelukspoppetje

Wat minder budget? Dan kun je voor de afscheidscadeaus voor groep 8 zelf aan de slag gaan door op een kaart een mooie boodschap te schrijven voor je leerlingen en daarbij een gelukspoppetje te doen. Je wilt natuurlijk je leerlingen het beste wensen voor de toekomst en een gelukspoppetje of klavertje vier past daar goed bij.

Plantenstekje

Op het voortgezet onderwijs is het de bedoeling dat de leerlingen verder groeien. Deze boodschap kun je ze mooi meegeven door ze een plantenstekje te geven bij het afscheid. Een mooie kaart erbij met een prachtige tekst over opgroeien en je cadeau is compleet.
Een leuk alternatief hiervoor is het bloeipotlood. Potloden waar je eerst mee kunt schrijven en als je nog een stompje over hebt, plant je dat in de grond.

Pot vol herinneringen

Om deze pot echt goed te vullen, moet je eigenlijk al starten in groep 1. Dat zal helaas niet mogelijk zijn en ook zullen waarschijnlijk niet meer alle leerkrachten die de leerlingen les hebben gegeven werken op de school. Met hulp van ouders en de nog aanwezige leerkrachten kun je echter deze pot ook goed vullen. Verzamel met elkaar allerlei herinneringen over de basisschooltijd. Het is het handigst als je voor alle leerlingen dezelfde herinneringen kunt gebruiken. Typ de herinneringen uit in een document op kaartjes en print dit document voor iedere leerling. Knip de kaartjes los en vul een toffe pot met deze herinneringen. Een soort kletspot over de basisschooltijd.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button