Dagstarters ‘En toen?’ – Kinderboekenweek 2020

Lezen, lezen en nog eens lezen, dat is voor mij echt hét belangrijkste tijdens de Kinderboekenweek. Het is echter wel leuk om het thema meer te laten leven in de klas tijdens die periode en daar besteed ik dan vaak tijd aan tijdens de lessen handvaardigheid, muziek en een taalles wil nog weleens wijken voor een schrijfles in het thema. Ik bedacht me echter dat de inloop ’s ochtends hier ook heel geschikt voor is. Daarom verzamelde ik ideeën voor dagstarters ‘En toen?’ om in groep 7/8 de dag mee te beginnen.

Wat zijn dagstarters?

Eerst even kort wat voor mij dagstarters eigenlijk zijn. Een dagstarter is een korte opdracht die de leerlingen in vijf tot tien minuten kunnen maken, het liefst voor schooltijd. Er zijn altijd leerlingen lekker vroeg op school en die kunnen dan met deze opdrachten aan de slag. Bij mij in de klas mogen ze deze opdracht de rest van de schooldag vaak afmaken als klaarwerk. Daarbij is het een opdracht die leuk is, aansluit bij een onderwerp waar we mee bezig zijn en die gemaakt mag worden. Voor schooltijd zorgt het voor rust, maar leerlingen die er de rest van de dag geen zin in hebben, hoeven het niet te doen.

dagstarters en toen
Dagstarters ‘En toen?’

Een dagstarter kan op het digibord staan en de leerlingen aan het denken en overleggen zetten. Een dagstarter kan ook een werkblad zijn waar de leerlingen individueel of samen mee aan de slag gaan. Ik heb tussen deze twee soorten onderscheid gemaakt in de lijstjes hieronder.

Alle berichten over de Kinderboekenweek 2020 op jufinger.nl

Dagstarters ‘En toen?’ – Werkbladen

Woordzoekers

Een makkelijke en altijd geslaagde dagstarter is een woordzoeker en deze zijn er voldoende te vinden in het thema van de Kinderboekenweek.

Of maak zelf een woordzoeker voor je groep met woordzoekermaker.nl.

Zelf maakte ik een woordzoeker met als titel ‘Kinderboekenweek 2020’. Daarin plaatste ik de volgende woorden:

ARENDVANDAMENTOENGESCHENK
GESCHIEDENISGOUDENGRIFFEL
KINDERBOEKENKRANTKINDERBOEKENWEEKLEZEN
MYLOFREEMANPENSEELPRENTENBOEK
VOORLEESGIDSVOORLEZENZILVEREN


Rekenraadsels

Dagstarters ‘En toen?’ – Digibord
  • Vind het verborgen object tussen de vazen.

De woordzoeker in de afbeelding maakte ik met woordzoekermaker.nl.

Share Button