Boekenbingo: Spinder – Simon van der Geest

Begin januari stuurde @meyerjeroen mij een tweet met de vraag of Spinder op de lijst stond van de Boekenbingo, want dat boek moest ik echt lezen. Ik wist het op dat moment niet, maar Spinder bleek inderdaad op de lijst te staan. Bij mijn tweede bezoek aan de bibliotheek om een voorraad boeken te halen, heb ik dit boek meegenomen. Spinder van Simon van der Geest, het dertiende boek dat ik las.

Het verhaal
Mijn broer is te ver gegaan. Hij maakt alles kapot. Dit is wat ik ga doen: ik ga het geheim vertellen. Aan jou.
Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim.

spinder - juf Inger

Wat vind ik van het boek?
De schrijfstijl van het boek vond ik even wennen, maar na een aantal hoofdstukken was ik hier wel aan gewend. Het verhaal van Hidde is een vrij heftig en spannend verhaal. Samen met je broer opgroeien zonder vader en met een moeder die vrijwel altijd werkt is geen ideale situatie. Wanneer later in het verhaal bekend wordt dat er eigenlijk nog een broer was, heb je snel in de gaten dat dat iets te maken moet hebben met het Geheim en de deal tussen Hidde en zijn broer. Het boek laat je nadenken over eerste indrukken, wat er allemaal thuis bij kinderen aan de hand kan zijn en over dat insecten eigenlijk lang niet zo eng zijn (ook al zal ik nooit fan van ze worden). De tekeningen in het boek vond ik prachtig en een mooie aanvulling bij het verhaal. De laatste paar hoofdstukken heb ik in een razend tempo uitgelezen, ik moest weten hoe het af zou lopen. Ik begrijp niet dat dit boek gewoon in de kast stond in de bibliotheek, iedereen zou het moeten lezen. Gewoon, omdat het anders is.

spinder

 

 

 

 

 

€14,99

 

Share Button