Boekenbingo: Deesje – Joke van Leeuwen

Het twaalfde boek dat ik door kan strepen op de lijst van de Boekenbingo is Deesje van Joke van Leeuwen. Dit boek uit 1985 heeft de Gouden Griffel, het Zilveren Penseel en de Deutscher Jugendliteraturpreis gewonnen.

Het verhaal
Deesje moet voor een poosje naar halftante, in de grote stad. Eigenlijk wil ze niet, maar dat heeft ze niet gezegd. Want ze zegt niet meteen wat ze eigenlijk zeggen wil. En juist daarom loopt alles anders zodra Deesje de trein uit stapt. Ze rolt warempel van het ene avontuur in het andere. Als Naturelle Gazeuse gaat ze samen met een nieuwe vriendin, Tina Teen, geld verdienen. En ze komt op de televisie, en als ze niet vanzelf kwijt raakt, dan loopt ze weg! Dessje heeft van haar leven nog niet zoveel meegemaakt. Terwijl ze eigenlijk liever thuis was gebleven met haar Wieweetwatwaarboek. Tenminste…

Deesje - juf IngerWat vind ik van het boek?
Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik van het boek vind. Ik had vooral heel veel medelijden met Deesje toen ik las over hoe ze op het station zat te wachten om haar halftante. De avonturen die ze beleeft zijn bijzonder, maar net iets te vreemd allemaal. Misschien dat het boek ook iets te ouderwets is ondertussen en het me daarom niet echt raakte. Met alle huidige communicatiemiddelen is het bijna onmogelijk om nog zo’n avontuur te beleven op deze manier en ik kon me gewoon niet zo goed in het vinden. Helaas. Op naar het volgende boek: Spinder.

Share Button