Boekenbingo: Kladwerk – Anke de Vries

Een kleine mijlpaal in mijn Boekenbingo-avontuur: Boek 10 is gelezen. Na het lezen van Harry Potter kon ik niet zo goed kiezen wat het volgende boek moest worden, maar gelukkig is er dan Twitter. De meeste stemmen waren voor Kladwerk en zo werd dat het tiende boek dat ik kon schrappen van de lijst.

Het verhaal
Als Jerry, Bram, Linda en Hassan hun school binnengaan lijkt het net of ze in een ander gebouw zijn terechtgekomen. De muren zijn volgekliederd met giftige leuzen tegen ‘buitenlanders’. Ook in de klas is een grote ravage aangericht. Planten zijn omgegooid en posters en tekeningen zijn van de wanden gerukt en verscheurd. Wie heeft dit gedaan? De klas van meester Hans is geschokt. Met de hulp van ouders en vrienden worden muren overgeverfd en wordt alles opgeruimd. Maar een paar weken later is het opnieuw raak. Nu is ook het aquarium kapot en zijn de konijnen doodgeslagen en weer zijn er leuzen tegen ‘buitenlanders’ op de muren geklad. Men heeft geen idee wie dit gedaan heeft. Linda heeft echter iets gevonden. Is dat een aanwijzing misschien…

kladwerk - juf Inger

Wat vind ik van het boek?
Het is een boek met een belangrijk thema en een verhaal dat snel je aandacht trekt. Wie heeft er toch het lef om een school te bekladden en zelfs twee keer? En dan de tweede keer ook nog de dieren te vermoorden? Ik kreeg gewoon een naar gevoel in mijn buik toen ik eraan dacht dat een school, een plek waar je je veilig hoort te voelen, zo vernield werd. De kinderen in het boek maken zelf nog meer heftige dingen mee. Onder andere ouders die uit elkaar gaan en pestgedrag. Het is stoer stel bij elkaar en ze vechten samen tegen het onrecht. Met vrienden sta je sterker, dat maakt dit boek ook zeker duidelijk.

Het thema van boek is, helaas, nog steeds actueel. Van mij zou het boek herschreven mogen worden, zodat het weer een boek wordt dat onder de aandacht gebracht kan worden van de leerlingen van groep 7 en 8. Dat kan nu natuurlijk ook, maar soms is het wel echt wat ouderwets.

 

Share Button