Boekenbingo: Ik en de rovers – Siri Kolu

Wat ben ik blij met de lijst van de Boekenbingo, want op deze manier ontdek ik boeken die ik anders nooit gelezen zou hebben. Het boek Ik en de rovers zou ik zo willen voorlezen in mijn groep, want ik weet zeker dat ze zullen smullen van het verhaal. De volgende twee delen staan op mijn lijstje met boeken die ik wil lezen als ik klaar ben met de Boekenbingo.

Het verhaal
Ik en de Rovers is een roadmovie in boekvorm. De tienjarige Roos is onderweg naar haar oma als ze wordt gekidnapt uit de auto van haar ouders en gedwongen wordt in de auto van de familie Rover te stappen. Een ongelukje, eigenlijk, want normaal gesproken steelt de familie alleen Barbies, tijdschriften, snoep en andere fijne dingen. In eerste instantie is Roos geschrokken, maar ze went snel aan het vrije leventje bij de Rovers. Tijdens een zomerfeest met soortgenoten krijgt de familie ruzie en moet vluchten. Gelukkig redt Roos hen uit de handen van de politie en daarom laten de Rovers haar na de zomer weer vrij… ‘Het was de mooiste zomer die ik ooit gehad heb. Het was de zomer dat ik struikrover werd, dat ik leerde hoe je een ontbijtje rechtstreeks uit de koekenpan kon eten, zomaar aan de oever van een meer, en hoe koud het is om buiten te slapen. Ik leerde onbeschoft te zijn, en tussen mijn tanden door te fluiten. Ik kan niet wachten tot het weer zomer is. De Rovers hebben beloofd me weer te komen kidnappen. Ze kunnen namelijk niet zonder me.’

ik en de rovers - juf Inger

Wat vind ik van het boek?
Wat heb ik genoten van dit prachtige verhaal. Dat dit boek de Zilveren Griffel gekregen heeft, begrijp ik wel. Ik hou wel van verhalen die eigenlijk niet kunnen en je lekker laten fantaseren. Erg leuk in dit boek vond ik dat de rovers niet zo gevaarlijk waren, ze roofden ook niet om het geld, maar om dingen die ze nodig hadden. Dat maakte het ook wel begrijpelijk dat ze gingen roven. Roos, het ontvoerde meisje, verandert in het boek van een stil meisje naar een belangrijk lid van de roversbende. Deze verandering gaat zo geleidelijk in het boek dat het gewoon klopt. Dit boek heeft zich tijdens het lezen als een film afgespeeld in mijn hoofd, ik zou er zo een toneelstuk van kunnen maken met mijn groep.

ik en de rovers

 

 

 

 

 

 

€15,95

Share Button