Boekenbingo: Het raadsel van alles wat leeft – Jan Paul Schutten

Afgelopen weekend las ik mijn tweede boek uit van de Boekenbingo. Dit boek heeft een geweldige titel: Het raadsel van alles wat leeft en de stinkstokken van Jos Grootjes uit Driel. Met dit prachtige boek levert succesauteur Jan Paul Schutten zijn magnum opus af. Of in ieder geval zijn voorlopige magnum opus, want gelukkig denkt hij nog niet aan ophouden. Hij deelt hierin met ons zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie.

het raadsel van alles wat leeft - juf IngerHet verhaal
Wat is ‘leven’ precies? Hoe zijn de planten, dieren en mensen op aarde ontstaan? Hoe maak je iets levends uit een verzameling stoffen die net zo dood zijn als legosteentjes? Waarom zit een eenvoudige cel nog knapper in elkaar dan de ingewikkeldste robot? Wat heeft Jos Grootjes uit Driel gemeen met een haai? Of met de bacteriën in zijn sokken? Dat zijn slechts enkele van de grote vragen waar Jan Paul Schutten een helder antwoord op geeft. De prachtige illustraties zijn van Floor Rieder.

Wat vind ik van het boek?
Voor mijn doen heb ik ontzettend lang gedaan over dit boek. Ik wilde namelijk echt alles goed lezen wat er geschreven stond. Vanaf het eerste tot het laatste woord heb ik me heerlijk kunnen concentreren op het boek, wat er verder in huis gebeurde kon me niet afleiden. Omdat ik zo graag alles goed wilde lezen, besloot ik iedere keer hoeveel ik wilde lezen om er daarna weer even over na te kunnen denken.
In het boek staan een aantal proefjes die je kunt doen om de tekst beter te begrijpen. Ik heb ze niet gedaan, want wilde te graag verder lezen, maar het lijkt me voor kinderen (en volwassenen) zeker wel een aanrader. De prachtige afbeeldingen in het boek pasten perfect bij de tekst en maakte het verhaal nog duidelijker.
Jan Paul Schutten schrijft heel helder over best wel ingewikkelde materie. De vragen die hij stelt maken je echt nieuwsgierig naar de antwoorden. Een aantal vragen die mij opvielen zijn:
– Zijn vrouwen gek?
– Waarom willen vrouwtjes kinderen van een moordende idioot?
– Waarom is het soms verstandig om dood te gaan?
– Waarom schrijven we met fossielen op een schoolbord?
Je kunt vanuit de inhoudsopgave meteen op zoek gaan naar de vragen en antwoorden waar je het meest nieuwsgierig naar bent of het boek van begin tot eind lezen en later misschien nog eens dingen terugzoeken. Ik heb in ieder geval genoten van dit boek en raad alle nieuwsgierige mensen aan om dit boek te lezen.

het raadsel van alles wat leeft

 

 

 

 

 

 

€24,95

Share Button