Boekenbingo 2016 – Update 11

De een-na-laatste update van de Boekenbingo 2016. Ook al heb ik ruim een half jaar geleden alweer het laatste boek gelezen, het blijft heerlijk om terug te kijken op deze fantastische editie. Ik kan alleen maar hopen dat de Boekenbingo van 2017 minstens net zo goed wordt, want beter lijkt me onmogelijk. In deze update onder andere mijn kennismaking met Blitz van Rian Visser. Een ruimtewezentje dat een plekje in mijn hart heeft veroverd.

10. Kom uit die kraan – Tjibbe Veldkamp
Bart kijkt graag bij de bouw en op de dag gaat hij de bouw op. Hij weet dat dit niet mag en in eerste instantie denk je dat hij het toch doet omdat hij zich heeft laten uitdagen door de grote jongens. De waarheid is echter dat Bart een gigantisch goede daad doet.
Tijdens het lezen heb ik genoten van de mooie tekeningen. Wat valt daar veel op te ontdekken. Als je na het uitlezen van het boek de platen nog eens goed bekijkt, zie je een stuk beter wat Bart zag.

9. Blitz! – Rian Visser
Wat een leuk boek! Zo knap hoe schrijvers boeken voor dit niveau zo goed kunnen schrijven ondanks dat ze vooral korte woorden moeten gebruiken. Ik ben fan van Blitz en zijn grote neus. Wel kreeg ik medelijden met hem toen hij in de boomhut moest slapen, helemaal alleen. Door het lezen van dit boek werd me wel een beetje duidelijk hoe raar dierentuinen eigenlijk zijn. Kijken naar dieren die we in een hokje gestopt hebben. Gelukkig blijft Blitz niet in dat hok zitten. Met hulp van zijn vrienden komt het toch weer goed.

boekenbingo 2016 - update 11

8. De Kindertemmer – Jacques Vriens
Wat een verrassend boek. Een mooi prentenboek met iets meer tekst dan ik gedacht had. Als kinderen uit mijn groep dit boek begonnen te lezen, hoorde ik ze al snel zachtjes lachen. Dit begreep ik meteen toen ik de eerste bladzijden gelezen had. Lezen dat een man en een vrouw een kindje gaan maken, is voor groep 5/6 erg grappig momenteel. Het boek leest lekker vlot en de tekeningen passen goed bij de tekst. Het verhaal heeft een aantal onverwachte momenten, waardoor het grappig en spannend blijft. Alweer een topper!

7. Ridder Wiebe – Ruth Wielockx
Een mooi boek voor kinderen die van ridders houden. Er worden veel woorden aangeboden rondom ridders, zoals kerker, harnas en kasteelheer. Wiebe en Flanel, de muizen, zijn erg originele prentenboekfiguren. Ik vind ze leuk bedacht. Op de illustraties in het boek valt van alles te ontdekken. Ik vond het zelf tof om op een gegeven moment te ontdekken dat er regelmatig een draak verstopt zit in de tekeningen.
Het verhaal zelf vond ik niet heel geweldig. Ik werd er niet echt in meegenomen zoals in andere prentenboeken beter gelukt is. Voor kinderen die dol op zijn ridders kan ik me echter voorstellen dat het een fantastisch boek is.

6. De vreselijke tweeling – Jozua Douglas
Wat een fantastisch boek! Ik heb dit boek voorgelezen in groep 5/6 en eigenlijk werd er ieder hoofdstuk wel gelachen om de grappige tekst of geschokt gereageerd omdat er iets lelijks over kinderen in het boek. Dat laatste altijd met een knipoog en de kinderen genoten ervan. Het boek leest lekker vlot weg en continu blijf je nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder zou gaan. Regelmatig gebeuren er ineens weer dingen die je niet ziet aankomen. Echt een geweldig boek om (voor) te lezen.

 

kom uit die kraan blitzkindertemmerridder wiebede vreselijke tweeling

Share Button