#blimageNL – Hoogvlieger? – juf Henriëtte

Na het schrijven en publiceren van mijn #blimageNL – Samen? heb ik drie andere leerkrachten uitgedaagd ook een blimage te schrijven. Henriëtte ging de uitdaging aan en schreef een prachtige blog die je hieronder kunt lezen. Al eerder schreef Henriëtte voor mijn site: Klassepret: 17 dingen die het leuk maken om juf of meester te zijn. Van mij mag ze vaker schrijven. Op mijn site zal altijd ruimte zijn voor haar verhalen.

Hoogvlieger?!

Ooit had ik een jongen in mijn groep 6. Ik had hem in groep 4 ook al lesgegeven en het was een lief kereltje. Vlak voor kerst kreeg hij een rapport mee met daarop heel wat zevens, een paar zesjes en een enkele acht. Een mooi rapport herinner ik me nog. Ouders kwamen op gesprek, ze leken wat teleurgesteld. Toen ik vroeg wat ze van het rapport vonden zei moeder : “Ach… het zal wel nooit een hoogvlieger worden…” “Nee, ” zei ik, “maar dat hoeft toch ook niet?” De reactie van moeder daarna is me altijd bijgebleven, ik schrok er eigenlijk van. Ze zei namelijk dit: ‘Nee, maar het zou wel leuk zijn…’ Tja… De verwachtingen waren hooggespannen en zoonlief voldeed niet aan dat beeld. Wat ontzettend jammer voor zo’n jongen dacht ik nog!

hoogvlieger - juf Inger

Hoogvliegers, zoals je op de foto die luchtballon schijnbaar hoog in de lucht ziet hangen, het gaat hen allemaal voor de wind lijkt het wel. Is dat met de hoogvliegers in onze groep ook zo? Alles maar makkelijk en fijn? Ik weet van een hoogvlieger met een jongere broer die een ‘sociale hoogvlieger’ is, hij is jaloers op die broer! En ik heb ouders van een andere hoogvlieger ooit horen verzuchten: “Was hij maar gewoon zoals z’n broertje en zusje!”

Ik vind ze leuk hoor, die hoogvliegers. Een uitdaging om mee te werken. Toen ik ooit samen met een van hen een lastige som uit Rekentijger oploste was ik net zo trots op mezelf als hij op zichzelf! Maar ik haal minstens zoveel voldoening uit een stralend gezicht nadat een kind eindelijk snapt hoe je het onderwerp in een zin vindt! Of uit een gesprek met je mijn groep waaruit vertrouwen straalt en waar iedereen van hoogvliegers tot laagvliegers en alles er tussenin gelijk is.

Ooit sprak ik een timmerman. In de in de gymzaal waar ik mijn groep 4 bracht was hij deuren aan het afhangen. De kinderen stonden er met hun neus bovenop. ‘Ja, jongens,’ zei hij, ‘let maar goed op bij de juf, anders eindigen jullie net als ik.’ De kinderen snapten het niet helemaal en terwijl zij naar de kleedkamer liepen zei ik tegen de man: ‘Ik hoop dat er in deze groep een paar goede toekomstige timmermannen zitten meneer, want wat u hier doet, dat kan ik niet!’ Hij keek me verbaasd aan, zo had hij het nog nooit bekeken.

Hoogvliegers, laagvliegers, en alles er tussenin, ze zijn allemaal even waardevol. Laat ze groeien en laat ze stralen en waar ze ook vliegen: laten wij ze sterke vleugels geven!

Share Button