#blimageNL – Samen?

Enige weken geleden werd ik door meerdere Tweeps uitgedaagd om mee te doen aan #blimageNL. Dit idee is door Frans Droog naar Nederland gebracht en op zijn site is meer te lezen over wat #blimageNL inhoudt. Ondertussen staan er al 63 verhalen online. Ik heb ze niet allemaal gelezen, maar de blogs die ik gelezen heb, vond ik stuk voor stuk pareltjes.

Omdat juf Anita de eerste was die mij uitdaagde, heb ik een van haar afbeeldingen gekozen om mijn #blimageNL over te schrijven. Mijn oog viel al snel op de twee vogels die samen op een muurtje bij de zee staan.

Samen?

Onderwijs Maak Je Samen. Een vrij bekende site in onderwijsland, maar voor mij een kreet die steeds meer betekenis heeft gekregen. Ik was, en ben nog steeds wel een beetje, iemand die graag dingen alleen doet en uitzoekt. Tijdens mijn stage in het 3e en 4e jaar van de Pabo leerde ik echter dat je in het onderwijs toch echt dingen samen moet doen. Met vallen en opstaan heb ik dit geleerd. Hier ben ik mijn toenmalige mentoren nog steeds dankbaar voor. Wat is het fijn als mensen eerlijk tegen je zijn.

Maar doen we dingen wel echt samen in het onderwijs? Als je goed kijkt naar de twee vogels zie je dat ze allebei een andere kant opkijken en lijkt het meer toevallig dat ze daar samen zijn. Zijn we soms toch niet teveel met ons eigen ding bezig? Ik merk dit bij mezelf nog vrij regelmatig. De deur van mijn klaslokaal gaat dicht om 8.30 uur en ik geef les aan mijn groep. Samen met mijn leerlingen ben ik de groep en samen met mijn collega’s, ouders, leerlingen en alle andere betrokkenen zijn wij de school, maar toch…is het echt samen of doen we eigenlijk nog best veel dingen alleen?

Ik vind het heerlijk om dingen alleen te doen. Materialen maken voor mijn site, boeken lezen over het onderwijs om mezelf te blijven ontwikkelen, informatie zoeken om leerlingen beter te kunnen helpen, maar ik heb, vooral via social media, toch echt ontdekt dat samen vaak nog net iets beter is. Alleen al door de contacten die ik heb opgedaan op Twitter en de grote hoeveelheid expertise die daardoor veel bereikbaarder is geworden, maakt het samen doen zoveel sterker.
Het samen delen van kennis met leerkrachten uit PO, SBO, VO en nog veel meer. De leuke contacten die ik heb opgedaan en de vriendschappen die daaruit ontstaan zijn.
De Kleuteruniversiteit waar ik projecten voor mag schrijven en waar ik aanwezig mag zijn bij de inspiratiedagen om zo samen met mijn collega’s andere leerkrachten lesmateriaal en inspiratie te bieden voor hun onderwijs.
De Tweetup #POGO14 die ik samen met een aantal geweldige mensen mocht organiseren en waar, volgens mij, iedereen die er was geïnspireerd naar huis ging.
Begin dit jaar ging ik naar een edcamp in Zoetermeer waar ik The Crowd leerde kennen. Vlak voor de zomervakantie had ik samen met een aantal andere deelnemers en volgers een barbecue en vanaf dit schooljaar ga ik actief deelnemen aan deze leergemeenschap, dit netwerk.
Laten we meer samen doen in het onderwijs. Met onze blik wellicht gericht op verschillende punten, maar laten we daar over praten. Iedereen ziet wat anders, maar door het samen te brengen ontstaan, denk ik, de mooiste dingen.

Samen leer je namelijk zoveel meer dan alleen. Samen maak je mooiere materialen dan alleen. Samen weet je meer dan alleen. Samen is het zoveel leuker dan alleen!

Voor het schrijven van een #BlimageNL wil ik de volgende mensen uitdagen: @jufnazia, @henriettegt en @jufJAN10E. Je mag een van onderstaande afbeeldingen gebruiken. Deze foto’s heb ik zelf gemaakt.

blimageNL 1 blimageNL 2 blimageNL 3

 

Share Button