Recensie: Zo trots als een pauw

Recensie van juf Ivette
In mijn klas werk ik bijna elk schooljaar met ‘de pauw van de week’. Toen ik het boek Zo trots als een pauw zag, wilde ik ‘m dan ook heel graag lezen. De voorkant spreekt gelijk aan door de glimmende titel en de prachtige blauwe pauw. Om de achterzijde heb ik hard gelachen, je ziet hier namelijk ook de achterzijde van de pauw. Joke Eikenaar bedacht de tekst én illustraties van dit mooie boek.

Korte samenvatting

Het ontroerende verhaal gaat over Pauw Pol en zijn prachtige veren. Hij heeft alleen zelf niet in de gaten hoe mooi ze zijn. Als hij eenmaal door heeft hoe blij anderen worden van een veer uit zijn pauwenstaart, weet hij niet hoe snel hij moet beginnen met uitdelen. Er is een veer voor op de hoed van haas Hop, Vera vos krijgt een veer om brieven mee te schrijven en Willy wasbeer krijgt een veer om zijn plafond mee af te stoffen. Pol blijft uitdelen aan de dieren, tot hij geen veren meer over heeft… Maar gelukkig heeft Sep schaap dan een perfecte oplossing!

Lees hier meer over het boek.

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Net als in veel andere boeken van De Vier Windstreken, zit ook in Zo trots als een pauw weer een mooie boodschap verstopt. Zoals Sep schaap zo mooi zegt: aan een mooie buitenkant heb je niets als je niet mooi van binnen bent. En jij bent heel mooi! Naast de mooie boodschap, staan er ook prachtige illustraties in dit boek. Er valt veel te zien en wie goed oplet, ziet zelfs op de achtergrond al waar Sep schaap mee bezig is. Ik vond ook de dierennamen erg leuk bedacht, de beginklank van de naam past bij het dier. Wel even een kritische noot van deze juf: jammer dat het qua klank niet overal klopt. Zoals bijvoorbeeld bij Ebby Eekhoorn en Snoes Schildpad. Maar al met al is het boek zeker een aanrader.

Lesideeën bij Zo trots als een pauw

Ook bij dit prentenboek heb ik natuurlijk weer nagedacht over verwerkingsmogelijkheden.

Het boek sluit vanzelfsprekend perfect aan bij (kring)gesprekken rondom de sociaal- emotionele ontwikkeling. Je zou kinderen in gesprek kunnen laten gaan over wat ze aan zichzelf of elkaar mooi vinden en hier kunnen ook tekeningen over gemaakt worden.

In het boek past de beginklank van de naam bij het dier, zoals Vera vos. Kunnen de kinderen een heel alfabet vullen met dieren & namen?

Ook creatieve (denk)opdrachten passen goed bij dit boek. Wat kun je allemaal doen met een pauwenveer? Teken of knutsel het maar. Of laat de kinderen een tekening maken van een kruising tussen een pauw en hun lievelingsdier. Wat krijg je dan? Met verschillende veren in diverse groottes zijn tal van rekenopdrachten te bedenken, zoals vergelijken of splitsen.

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button