Zeeboek, duik in het diepe en ontdek wie er in onze oceanen wonen – Charlotte Milner

Een recensie van juf Anita
De mooie zeegroene kleur van de omslag van Zeeboek met de illustratie van de schildpad trekt me gelijk aan. Het boek start met een stukje tekst waarin direct gemeld wordt dat de zee in gevaar is en dat dit gevolgen heeft voor de hele planeet. Het nodigt de lezer uit om ‘dieper in de zee te duiken en te ontdekken waarom de zee zo belangrijk is’.

zeeboek
Het verhaal

Duik in het diepe en ontdek wie er in onze oceanen wonen!

– Wat is er te zien onder water?
– Waarom is de zee zo belangrijk?
– Welke problemen geeft plastic?
– Waarom hebben zeedieren hulp nodig? En wat kun jij doen om te helpen?

Wat vindt juf Anita van het boek?

In het Zeeboek kom je een inhoudsopgave en register tegen, dus kunt kriskras door het boek gaan. Toch zou ik het boek van voor naar achter lezen, omdat er duidelijk is nagedacht over de structuur. Eerst gaat het over de zee in het algemeen, dan over de bewoners van de zee. Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar de zee die verandert en hoe wij iets kunnen doen om dat tegen te gaan. Bij het herlezen (want dit is een boek dat je steeds weer kunt pakken, zoveel informatie staat er in) zou je dan wel gebruik kunnen maken van het register en nog eens dat ene stukje na kunnen lezen. De zinnen zijn vrij kort en lezen prettig, maar de moeilijke woorden zijn niet vermeden. In het begin wordt bijvoorbeeld even kort uitgelegd dat dieren die andere dieren opeten Predatoren worden genoemd. Later wordt dit woord toegepast in de informatiestukjes.

Ik vind de opbouw van dit boek heel slim gedaan. Er wordt niet gelijk een probleem op tafel gegooid, maar eerst maken we echt kennis met de zee. En dan, wanneer we heel veel van de zee en die bijzondere beesten en planten weten horen we wat er allemaal mis gaat en hoe wij kunnen meehelpen aan een oplossing. Ik zou dit boek zeker inzetten bij een project over de zee of over het milieu. Er staan bijvoorbeeld tips in over het verminderen van plastic afval. Kunnen de leerlingen dingen bedenken die zij zelf mogen al kunnen veranderen waardoor ze de plasticberg kunnen verminderen?

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door  Fontaine Uitgevers. Hartelijk dank!

Share Button