De fantastische Meneer Vos – Roald Dahl

Ik noem mezelf altijd groot Roald Dahl fan en toen ik zag dat het boek De fantastische meneer Vos dit jaar het boek was dat je tijdelijk voor maar €5,99 kon kopen, moest ik het natuurlijk hebben. Ieder jaar is er namelijk één titel van deze fantastische schrijver te koop voor een mooie prijs tijdens de Roald Dahl-week. Ik ben daar dit jaar dus weer ingetrapt, maar toen ik eenmaal begon met lezen, wist ik dat ik daar geen spijt van hoefde te hebben.

Het verhaal

“En liefste?’ vroeg Meneer Vos. “Wat mag het wezen vanavond?’ “Ik denk dat we vanavond maar eens eend moesten eten,’ zei Mevrouw Vos. “Breng maar twee vette eenden mee, alsjeblieft. Eén voor ons samen, en één voor de kinderen.’ ‘Goed, dan nemen we eenden!’ zei Meneer Vos. “De beste die Bits maar heeft.’

Meneer Vos zou niet zoveel praatjes hebben als hij had geweten dat de boeren Bolus, Bits en Biet hem op dat ogenblik opwachten. Ze liggen achter een boom bij de ingang van het hol, een geladen geweer in de aanslag. Ze zijn vastbesloten om Meneer Vos dood te schieten, uit te hongeren of uit te graven, al duurt het nog zo lang…

Wat vind ik van het boek?

Bij het openen van het boek zag ik dat de versie die ik had gekocht al de 56e druk was van dit boek. Ik weet niet of ik meer boeken in de kast heb staan die al zo vaak een herdruk hebben gehad. Dat zegt natuurlijk al wel wat.

De illustraties van Quentin Blake nemen je al snel mee het verhaal naast de sprekende teksten van Roald Dahl. Binnen één hoofdstuk wilde ik het boek al niet meer wegleggen en naarmate ik meer las, vond ik dit nog lastiger. Dan zijn twee kleine kinderen even niet zo handig die aandacht willen ;-). Roald Dahl schrijft zo beeldend dat je zelfs zonder de tekeningen het verhaal voor je ziet. Die arme Vos en zijn gezin die opgesloten zitten in hun hol en de andere dieren die daar dan ook onder moeten lijden.

Het fijne aan dit boek vind ik ook dat het toch onvoorspelbaar blijft hoe het verhaal af gaat lopen. Natuurlijk weet je dat het een kinderboek is en dat het waarschijnlijk goed zal eindigen, maar er gebeuren dingen waardoor je daar toch aan gaat twijfelen. De spanning blijft in het verhaal aanwezig!

Ik heb echt genoten van dit verhaal over de fantastische Meneer Vos en zet het boek met veel plezier in mijn eigen boekenkast om over een paar jaar, als ze een jaar of 6-7 zijn, voor te lezen aan mijn kinderen. Hopelijk kunnen zij er dan net zo van genieten!

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek waarover deze recensie gaat, heb ik zelf betaald.

Share Button