Positieschema rekenen – werkblad – miljoenen en miljarden

Ieder schooljaar in groep 7 komt de les dat we aan de slag moeten gaan met grote getallen. Het miljard wordt geïntroduceerd en met behulp van een positieschema moeten de leerlingen begrijpen hoe een getal in elkaar steekt. Maar ook ieder jaar maak ik op zo’n moment even snel een werkblad, want ik vind het niet fijn werken om de leerlingen dit laten doen op een wisbordje. Dit jaar deed ik het anders. In Canva maakte ik een positieschema werkblad voor de miljoenen en de miljarden en dit werkblad kan ik de komende jaren fijn blijven gebruiken.

Waarom werken met een positieschema?

Een positieschema laat gemakkelijk zien hoeveel een getal waard is. Het kan ook gebruikt worden voor het uitrekenen van sommen, omdat de getallen van dezelfde waarde onder elkaar geplaatst worden. Zeker bij leerlingen die daar moeite mee hebben om dit zelf netjes in een schrift of op kladpapier te doen, kan dit erg handig zijn.

Wat ik vooral erg prettig vind, is dat de leerlingen voor zichzelf goed kunnen zien wat de waarde nu precies is van een getal en waarom er bijvoorbeeld ook op bepaalde plaatsen wel een nul nodig is om het getal goed te schrijven, maar niet om de lege gaten vooraan te vullen.

Download

Op dit moment heb ik alleen nog maar een positieschema voor de miljoenen en de miljarden, omdat ik dit zelf in mijn groep nodig heb gehad. Ik hoop de verzameling de komende tijd uit te breiden met een positieschema kommagetallen en ook een aantal positieschema’s voor de lagere groepen.

Het positieschema miljoenen en miljarden kun je hier downloaden.

Andere positieschema’s

Ben je op zoek naar positieschema’s tot en met de duizendtallen en daarbij ook kommagetallen? Juf Yvon heeft op haar website een document staan met allerlei positieschema’s die dan te gebruiken zijn.

Share Button