Toffe tekenopdrachten met een zelfportret

Een echte tekenopdracht voor de bovenbouw vind ik het tekenen van een gezicht. Natuurlijk kan dit voor sommige leerlingen erg lastig zijn en zelf ben ik ook geen ster in tekenen dus van mij hoeven ze geen zinvolle tips te verwachten. Gelukkig staan op diverse handige instructiefilmpjes online en daarnaast vond ik ook toffe tekenopdrachten met een zelfportret. In deze blog heb ik deze ideeën verzameld.

Instructiefimpjes

Op de website Art Projects For Kids staat een handige PDF met stappenplan hoe je een gezicht kunt tekenen. De tekst bij iedere stap is in het Engels, maar de afbeeldingen zijn zo duidelijk dit geen probleem hoeft te zijn.

Een andere manier om een gezicht te leren tekenen is met een instructiefilmpje. Onderstaande filmpjes vond ik het duidelijkst en geschikt voor de bovenbouw.

Alternatieve tekenopdrachten

De volgende tekenopdrachten met gezichten staan op mijn favorietenlijstje om een keer te doen met mijn groep 7/8. Deze opdrachten laten de leerlingen wel een gezicht tekenen, maar soms op een andere manier of de verwerking is net anders dan alleen maar het tekenen van een zelfportret.

Wat gaat er in je hoofd om?

Deze opdracht kun je specifieker maken door te vragen om de leerlingen te laten tekenen wat ze blij, verdrietig, enthousiast of boos maakt.

De lente in je bol

Vorig jaar zag ik in de lente deze fantastische tekening op het Instagramaccount van juf Naomi. Waterverf werd besteld, maar helaas veranderde het rooster en lukte het me niet meer om deze opdracht uit te voeren. Dit jaar gaat het zeker wel gebeuren! Ik heb er nu al zin in.

Abstract zelfportret

Dit idee van Art Project For Kids om een abstract zelfportret te maken is ook tof om te doen met je klas. Bij deze opdracht hoeft het portret niet precies te lijken en dat kan voor sommige leerlingen erg prettig zijn. In de blog staat een handig stappenplan waarmee je de leerlingen vrij zelfstandig aan de slag kunt laten gaan.

Lees ook: vouwjuf – kusudama

Zelfportret op een eierkarton

Zonder Pinterest zou ik nooit op dit idee gekomen zijn. Als je op onderstaande afbeelding klikt, zie je vergelijkbare ideeën verschijnen. Ik vind ze leuk alhoewel het natuurlijk geen portrettekening is.

Dit idee om met dozen een mensfiguur te maken is trouwens ook best gaaf.

Zelfportret in de stijl van een kunstenaar

Als je online gaat zoeken, kom je allerlei toffe tekenopdrachten met een zelfportret tegen in bepaalde stijlen. Een aantal stijlen die mij geschikt lijken voor de bovenbouw heb ik hieronder in een lijstje gezet.

Meer inspiratie nodig?

Op mijn Pinterestpagina heb ik twee borden met meer lesideeën geplaatst om aan de slag te gaan met gezichten, zelfportretten of mensen.

Share Button