Recensie: ZigZag – Dinosaurussen

Recensie van juf Ellen
Dino’s en (de kinderen van) Ellen: dat is een goede combinatie. Dit boek ging dan ook zonder overleg die kant op om te lezen en recenseren. ZigZag – Dinosaurussen bleek een grote hit in Brabant.

Tekst op de achterflap

Heel lang geleden leefden er reusachtige dino’s op onze aardbol. Sommigen waren zo groot als een huis, anderen zo snel als een jachtluipaard.

Vind je alle dino’s en …
… help je de brachiosaurus met het bouwen van de boomhit?
… herken je de vliegensvlugge coelophysis?
… kun jij net zo brullen als de tyrannosaurus rex?

Deze en nog véél meer leuke zoekopdrachten vind je in dit twee meter brede kijk- en zoekboek met fantastisch veel dino’s: van de gevaarlijke velociraptor tot de lange diplodocus, van de trage triceratops tot de enorme quetzalcoatlus.

Dit zigzag – zoekboek staat boordevol weetjes over de gevaarlijkste, grootste en snelste dino’s die ooit rondliepen op aarde!

Bekijk alvast het inkijkexemplaar om een beeld te krijgen van de gave illustraties.

Wat vindt juf Ellen van het boek?

Wat. Een. Fantastisch. Boek! Werk je over dinosaurussen? Jongere lezers zullen hun ogen uitkijken op de twee meter lange plaat. Er zijn allerlei dinosaurussen te zien die te gekke dingen doen. Zo zie je een dino met andere dieren Twister spelen, een andere dino kijkt mee met scheikundeproefjes in een boomhut en weer een andere dino doet mee met een hardloopwedstrijd.

Ook andere dieren zijn aanwezig op de plaat. Een olifantendokter, een unicorn op de fiets, een voetballende vos en skateboardende uil. De tekeningen zijn echt heel erg mooi. Er is zoveel te zien dat je wil blijven kijken en ook steeds nieuwe, gekke dingen ontdekt.

De andere kant van de prachtige plaat is voor de wat oudere lezers interessant. Ik denk dat vooral kinderen uit de middenbouw plezier zullen beleven aan dit deel van het boek.

Hier vind je namelijk allerlei interessante weetjes en ook diverse zoekopdrachten. Je hoeft ZigZag dinosaurussen niet perse uit te vouwen. Je kunt het boek ook in elkaar laten. Dan heb je een boek van 3 bladzijdes. Het leukste is natuurlijk om het boek wel helemaal uit te vouwen.

Op elke bladzijde vind je informatie en weetjes over een tijdsperiode waarin dinosaurussen leefden (Trias, Jura en Krijtperiode). Korte weetjes die mogelijk uitlokken tot nog meer vragen! Naast weetjes lees je ook nog informatie over de dino’s zoals lengte en gewicht (met nummering zodat je ook weet hoe een dino zoals de rhamphorhynchus eruit ziet).

De zoekopdrachten zijn enkelvoudig, of je moet van 1 plaatje meer zoeken. Zo wordt je uitgedaagd om een voetbaleftal te vinden of de broers en zussen van Victor de Vleermuis.
Klein nadeeltje is dat -als je alles wil zoeken- je een twee meter lang boek steeds om aan het draaien bent.

Kortom: een heel erg mooi vormgegeven boek waar kinderen uren kijkplezier aan zullen beleven. Mijn kinderen pakten het boek zodra ze konden en bij speeldates moest het boek ook steeds uit de kast gehaald worden!
Dus werk je binnenkort over dino’s of zoek je nog iets voor op een verlanglijstje… dit boek is een aanrader!

Lesideeën

Onderbouw

  • Uiteraard: zoek alle zoekopdrachten die het boek aangeeft!
  • Print losse kaartjes met plaatjes van verschillende dinosaurussen. Zoek alle dinosaurussen van de plaatjes, op de grote plaat.

Middenbouw

  • Laat kinderen zelf een quiz maken bij ZigZag dinosaurussen. Op flashcards kunnen ze een vraag, met op de achterkant een antwoord schrijven. Zo test je zelf je kennis over dinosaurussen.
  • Of gebruik deze quizvragen!

Bovenbouw

  • Voor de wat oudere kinderen is het boek misschien niet interessant genoeg. Voor deze doelgroep heb ik kaartjes ontwikkeld waarbij je informatie uit het boek combineert met opzoekinformatie, je eigen lijf en rekenstof uit de bovenbouw.
Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo. Hartelijk dank!

Share Button