Onderwijsmuseum

Als dochter van een juf kon ik niet weigeren toen mijn moeder vroeg of ik met haar het Onderwijsmuseum in Dordrecht wilde bezoeken. We gingen met de auto naar Dordrecht en konden naast het museum parkeren, maar met de trein is het museum ook erg goed bereikbaar. Het station ligt ongeveer tegenover het museum. Zowel met de auto als met de trein zie je al snel het prachtige gebouw waarin het Onderwijsmuseum zich bevindt en dit maakt nieuwsgierig naar hoe mooi de binnenkant moet zijn.

Tijdens een heerlijke kop thee en koffie kwam er een man het museum binnen met enkele zeer oude schoolboeken bij zich. Deze man kwam vragen of het Onderwijsmuseum iets aan deze materialen had. Wat het precies was, kon ik niet zien, maar ik vond het erg leuk om te zien dat dit dus waarschijnlijk een van de manieren is waarop het museum aan al die prachtige, oude materialen komt.

In het museum zelf is van alles te zien. Ik vond het schoolgebouw gemaakt van foto’s van oude schoolgebouwen erg mooi. Leuk om op zoek te gaan naar scholen in en rondom je woonplaats of geboorteplaats. Vergeet niet om af en toe naar boven te kijken als je rondloopt, want in het museum hangen allerlei mooie schoolplaten van vroeger. Een blik in het verleden over hoe kinderen toen leerden op school. Wat verder bijzonder om te zien is, zijn de oude en nieuwe methodes naast elkaar. Alleen al het verschil tussen de methodes waar ik uit leerde op de basisschool en waar ik nu uit lesgeef, was grappig om te zien en zeker als er dan nog oudere methodes naast liggen. Er is veel veranderd! Niet alleen de methodes zijn veranderd, maar ook het meubilair. Dit is goed te zien in het museum, omdat de verschillende schoolbanken naast elkaar staan opgesteld. Kun jij de schoolbank vinden die bij jou op school stond? Die van mij stond er helaas niet echt tussen, maar wel één die er erg op leek.

Wat ik leuk vind in een museum is ook zelf dingen mogen doen. Gelukkig kan dat in het Onderwijsmuseum. Zo is het mogelijk om te schrijven met een kroontjespen en kun je oude spelletjes spelen. Natuurlijk moest ik dat uitproberen en ik was best goed ;-).

Toen wij het museum bezochten was er naast de vaste tentoonstellingen, Onderwijs – over vroeger, voor later, van nu en MOOI – voor het onderwijs gemaakt, een tentoonstelling over schoolagenda’s, Grow Up!. Deze is te zien tot 15 juni 2016 en zeker de moeite waard. Ik heb mijn ogen uitgekeken bij deze tentoonstelling, omdat alles zo prachtig was neergezet en opgehangen. Overal waar je keek waren schoolagenda’s te zien en er was te lezen hoe het gebruik van agenda’s veranderd was in de afgelopen jaren.

Het Onderwijsmuseum is geen museum waar je jezelf een hele dag kunt vermaken, maar is zeker wel een bezoek waard tijdens een bezoek aan Dordrecht of als je in ieder geval in de buurt bent. In samenwerking met het Onderwijsmuseum mag ik 2×2 vrijkaarten weggeven. Wil jij dit museum bezoeken met een collega of met een bevriende leerkracht, laat dan op Facebook, Twitter of op mijn site in een reactie weten met wie je zou willen gaan en wie weet winnen jullie de kaarten. Op vrijdag 13 mei zal ik de winnaars bekendmaken.

Daniëlle en Susanne, gefeliciteerd! Via Twitter of Facebook hebben jullie gereageerd en de kaarten gewonnen.

Share Button