Leven met een juf

Dat ik soms een beetje ‘kinderachtige’ dingen leuk vind en het kind in mij soms onverwacht naar boven komt, dat weet ik allang. Ik woon echter nu een tijdje samen en bepaalde dingen beginnen me steeds meer op te vallen. Het leven met een juf is zo makkelijk nog niet, wij hebben toch wel ‘last’ van dingen die best een beetje raar kunnen zijn. Juf Maike schreef al eerder een blog over dingen die je moet weten voor je van een leerkracht houdt, vergelijk het met mijn lijstje en je zult zien dat er best veel overeenkomsten zijn.

1. Kinderen voor Kinderen
Zaterdag 5 november was het concert van Kinderen voor Kinderen op televisie. Ik plaatste die avond een Tweet waarin ik me afvroeg hoeveel kinderen er aan het dansen zouden zijn in de woonkamer, maar stiekem stond ik zelf ook mee te doen. ‘We hebben de H, de U, de P, de S, de A, de K, de EEEE’…dit heb je nu weer lekker in je hoofd zitten, toch? En jij dacht ook aan hoe je de letters moet maken? Met Koningsdag mogen we weer.2. Boeken, boeken, boeken
Ik ben dol op lezen en doe dat dan ook best veel. Dat ik overal boeken achterliet, was me echter nooit zo opgevallen. Nu werd ik er toch echt even duidelijk op gewezen. Op de slaapkamer ligt er nu slechts ééntje, maar in de woonkamer liggen er twee waar ik in lees en dan nog de stapel van de bibliotheek. De badkamer en het toilet zijn momenteel boekloos, maar ook daar kun je regelmatig een boek vinden. Tsja…er zijn ergere verslavingen.

3. Sinterklaasjournaal
Leven met een juf betekent dagelijks het Sinterklaasjournaal kijken. Ik moet toch weten wat er precies gebeurt, ook al geef ik les aan groep 7/8. Natuurlijk heb ik de intocht ook gekeken. De intocht in het dorp heb ik wel overgeslagen. Om daar nou te gaan staan zonder kinderen vond ik iets té gek.

leven met een juf - juf Inger

4. Woordenschat
Dat onderwijs heeft toch echt wel vaktaal en vergeet vooral al die afkortingen niet. Onze partners breiden hun woordenschat flink uit door samen te leven met een leerkracht.

5. Verzamelen
Potjes, blikken, lege waxinelichtjes, knopen, wat ik allemaal al niet verzameld heb de afgelopen maanden. We vragen nogal wat aan opslagruimte in huis met al die spullen die we nodig hebben voor school.

6. Chocolade
Een pluspunt van het leven met een juf is toch wel de hoeveelheid chocolade die mee naar huis gaat. Vaak vergeet ik het zelf op te eten, ja echt, of het is gewoon veel te veel en dan mag vriendlief het meenemen naar zijn werk. Scoor ik meteen wat punten bij zijn collega’s ;-).

7. Lerarenstem
Ik doe echt mijn best, maar als ik enthousiast over iets ben (of geïrriteerd) dan praat ik gewoon nogal snel harder dan eigenlijk mijn bedoeling is. Het gaat écht per ongeluk.

8. Dé blik
Ook zoiets, mijn gezicht spreekt boekdelen. In de klas heel handig om gemakkelijk te kunnen laten zien of ik iets wel/niet leuk vindt, maar thuis niet altijd even handig. Het is meteen duidelijk hoe ik over iets denk en dan met name als ik me ergens aan irriteer. Wel handig is dé blik als we ergens zijn en er zit een kind aan een tafel verderop te vervelen. Het blijft toch wel bijzonder om dé blik te geven en te merken dat een kind ineens wat rechter gaat zitten.

9. Spellingcontrole
Een flinke spellingfout in een bericht wordt uitgebreid besproken. Ik ben zelf ook niet foutloos en in mijn enthousiasme overkomt het me ook weleens dat ik een fout laat zitten, maar als ik een fout ontdek bij een ander dan moet ik dat toch echt even laten weten. Nu ontvang ik weleens expres een bericht met fout, want ‘het is zo leuk om mijn reactie te zien’. Ach ja…ik hap dan ook wel echt snel.

10. Trends
Musical.ly, Mannequin Challenge, sinds ik juf van groep 7/8 ben, ben ik ineens een stuk beter op de hoogte van de laatste trends en dat moet ik natuurlijk thuis uitproberen. Dus gebeurt het nog weleens dat ik een blik met rollende ogen krijg omdat ik een nieuw filmpje aan het opnemen ben voor Musical.ly en dat er eigenlijk best belachelijk uitziet.

Zoals juf Naomi al schreef in haar column voor het tijdschrift ‘Juf en Meester’, misschien moeten we ook een dag voor de partner van de leerkracht in het leven roepen. Ze hebben het best zwaar met ons.

Share Button