Lerarentekort

Een betere titel dan ‘lerarentekort’ kon ik niet bedenken voor deze blog. Ik wil er namelijk zoveel over zeggen dat het niet in een titel past. Gisteren werd ik gewoon verdrietig van het nieuwsbericht dat ik eerst via Twitter las en later via Facebook. Volgens dat artikel mogen scholen bij een nijpend lerarentekort maatregelen nemen waarbij de wet wordt overtreden. Dit is geen oplossing. Er moet nu toch echt eens actie worden ondernomen om te werken aan het lerarentekort i.p.v. allerlei maatregelen die alleen maar een oplossing zijn voor de korte termijn.

Thuisonderwijs

Na een dag reacties op Twitter en Facebook gelezen te hebben, plaatste ik een tweet.

Op deze tweet kreeg ik onder andere de reactie: ‘Handig, nog een leraar minder…’
Het is ook echt niet mijn bedoeling om thuisonderwijs te gaan geven, maar ik vrees wel voor de toekomst van het onderwijs en dus ook het onderwijs dat mijn kind over iets meer dan twee jaar mag gaan volgen. Met een digitale leerkracht, een ouder voor de klas of minder lesuren gaat mijn kind niet het onderwijs krijgen dat hij en al die andere kinderen verdienen. Daar word ik verdrietig van. En het geeft me een gevoel van machteloosheid. Hoe kan ik straks lesgeven aan een klas vol kinderen met de wetenschap dat wellicht mijn eigen kind minder goed onderwijs krijgt? Dat wil toch geen enkele ouder.

lerarentekort
Staken

Toen de staking van 6 november bekend werd gemaakt was ik verre van enthousiast. Weer een dagje staken, dat heeft toch geen zin? We maken geen indruk daar in Den Haag. En toen ik gisteren las dat we gaan staken via Social Media heb ik maar gewoon gelachen, want het is toch lachwekkend om te denken dat zoiets indruk maakt? Gelukkig is ondertussen duidelijk geworden dat de vakbonden wel iets meer willen doen dan een # trending maken. Zo komen er bijvoorbeeld regionale bijeenkomsten. Ik blijf me afvragen of dit enig nut gaat hebben, maar niks doen is wat mij betreft ook geen optie.

Onderstaande tweet geeft mij echter wel wat hoop. Lees vooral ook de reacties op de tweet en de andere tweets van @MikoFlohr over dit onderwerp.

Wat nou als dit echt gaat gebeuren? Met hulp en steun van ouders en leerlingen maken we, denk ik, wel indruk. Want we hebben een probleem in onderwijsland! Er zijn leerkrachten nodig! Het tekort loopt op en zonder voldoende leerkrachten wordt het onderwijs onvoldoende. Ik kan dat niet accepteren als leerkracht!

Leerkracht ziek? Kinderen naar huis

Als laatste wil ik me nog aansluiten bij de blog van juf Maike: Leerkracht ziek? Kinderen naar huis. Maak het probleem zichtbaar!

De vrijdag voor de vakantie ging ik ziek naar huis. Ik had de avond daarvoor al moeten bellen naar mijn directeur, maar….

  • misschien was er geen vervanging
  • er kwam een nieuwe leerling voor het eerst op school kijken
  • we hadden afsluiting van het project
  • ik wilde nog wat spullen mee naar huis geven

Tegen mijn collega’s zeg ik vaak: ziek = ziek. Laten we ons dat nu ook eens voornemen. Want eerlijk, een zieke leerkracht voor de klas is ook niet fijn voor leerlingen. Ik was in ieder geval niet de goede juf die ze normaal gesproken hebben. Ziek = ziek en geen vervanging = leerlingen naar huis.

Dit is geen oplossing, maar maakt het probleem wel zichtbaar en wie weet gaan er dan toch bij iemand in Den Haag de ogen open en komt er een verandering!

Afbeelding:

Background vector created by iconicbestiary – www.freepik.com

Share Button