Bij ons in de klas kan overal over gepraat worden

Het was gisteren flink in het nieuws: 1 op de 9 leerkrachten vermijdt gevoelige onderwerpen in de klas. Zoals wel vaker keken wij gisterochtend in de klas het Jeugdjournaal en ook daar werd over het onderwerp gesproken. Aan het eind van de uitzending kwam de stelling. Deze was als volgt: Bij ons in de klas kan overal over gepraat worden. Na de stelling laat ik de leerlingen altijd even praten over wat zij vinden. Zelf zit ik dan stilletjes aan de zijkant. Ik hoef als leerkracht dan niet veel te doen, ze regelen het wel. Dit keer dus ook. Maar ik had wel even een juichmomentje. Ik hoorde namelijk vooral instemmende geluiden uit mijn klaslokaal komen. Mijn leerlingen vinden dat bij ons in de klas overal over gepraat kan worden. En ik ben daar blij mee.

Of het echt zo is? Ik weet het niet, maar ik heb het idee van wel. We hebben het al over aardig wat verschillende onderwerpen gehad in de klas dit schooljaar. Het zal vast een enkele keer voorkomen dat iets niet besproken wordt. Ik denk dat dit dan echter vaker aan tijdgebrek ligt dan aan het schuwen van het onderwerp.

Natuurlijk vind ik het vervelend dat er leerkrachten zijn die dit anders ervaren. Maar ik ben blij met de situatie in mijn klas. Fijn dat mijn leerlingen het zo voelen. Ik ga morgen weer vrolijk aan het werk. En mijn leerlingen komen hopelijk vrolijk de klas in. Wetende dat, als ze het over een gevoelig onderwerp willen hebben, het kan.

Ook bekeken wij het volgende filmpje deze week en spraken er daarna open over. Ieder met zijn of haar eigen mening. En ik met die van mij. We accepteren elkaar. Ik geniet wel van het lesgeven aan mijn groep.

Share Button