Recensie: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel
Recensie van juf Anita
Zoals waarschijnlijk velen van jullie, heb ook ik destijds de hele serie ‘Hoe overleef ik…” van Francine Oomen verslonden. Een verschil is misschien dat ik ook toen al niet helemaal meer tot de doelgroep behoorde… Bij het terugzoeken zag ik dat het eerste boek van die serie in 1998 uitgekomen is. Ik was toen al 17. Maar, als juf heb je altijd een excuus om kinderboeken te lezen! Ik heb dan ook de hele serie gelezen. Er was dan ook geen twijfel dat ik Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel wilde gaan lezen.
Tekst op de achterflap
Wat gebeurt er als je volwassen bent, maar eigenlijk helemaal niet weet hoe dat moet? Als je
overweldigende dingen mee maakt, maar die met niemand durft te delen? Als je op slot zit en de sleutel kwijt bent? Wat doe je als je je vrienden en jezelf uit het oog verloren bent? Als alles in je leven anders loopt dan je dacht…
Rosa zit midden in haar quarterlifecrisis, net als haar vrienden Esther en Jonas. Daarom besluit Rooz dat het tijd is voor verandering. Het roer gaat om, en hoe! Dit boek gaat over eenzaamheid en verbinding, over angst en vertrouwen, over het volgen van je hart en het terugvinden van je prik…
Bekijk het boek alvast hier
Wat vind ik van het boek?
Hierbij eerst een tip van mijn kant omdat ik dit vaak mis zie gaan… Niet alle boeken uit de serie ‘Hoe overleef ik…‘ zijn geschikt voor leerlingen op de basisschool. De eerste drie boeken, dus tot ‘Hoe overleef ik de brugklas’ zijn zeker nog geschikt, daarna vind ik de boeken qua onderwerpkeuze vaak niet meer passend en meer geschikt voor leerlingen van het VO.
Hoe Overleef ik alles wat ik niemand vertel is ook zeker niet voor de leerlingen bestemd, maar geschreven voor iedereen die zich juist na die pubertijd, wanneer het echte leven zou moeten beginnen, nogal verloren voelt. Het boek is ontstaan vanuit de vraag van Jurriaan Hendriks. “Wanneer dropt Francine Oomen een boek om de periode na het afstuderen te overleven?”. Dit werd vervolgens flink overgenomen en gedeeld, waarna Francine Oomen er echt mee aan de slag is gegaan.
Zelf ben ik ook nu weer zo’n 15 jaar te oud voor dit boek en qua levensfase de problematiek uit het boek ver voorbij, maar het blijft fijn leesvoer. Het boek behandelt de thematiek van jongvolwassenen, maar dan zo fijn geschreven als een kinderboek. Ik was zelf erg benieuwd hoe Francine Oomen om zou gaan met het gebruik van media in het boek. Mailen en MSN’en zoals in de eerste boeken is nu wat achterhaald. Dit wordt mooi
opgelost door wel te beginnen met mails maar daarna over te gaan op voicememo’s.
In het boek maken we opnieuw kennis met de hoofdpersonen van destijds. Roza’s moeder is overleden en ze is haar richting in het leven helemaal kwijt. Ze zoekt weer contact met Esther en Jonas, die ieder op hun eigen manier ook op dat punt belandt zijn. Met elkaar nemen ze het leven weer in eigen hand. Het boek leest lekker weg, met ook nu weer situaties die flink uitvergroot zijn. Het boek biedt allerlei aanknopingspunten om weer verder te gaan met deze fijne serie, dus wat mij betreft kan Francine Oomen weer helemaal los!
Het boek aanschaffen
In juni verschijnt er een uitgave van Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel voor €15,-.
Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via bovenstaande afbeelding.
Dit bericht bevat affiliatie links.
Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!