Genieten van de laatste schoolweken

Het einde van het schooljaar komt in zicht. Een periode om terug te kijken, af te sluiten, te genieten en nog een aantal geweldige momenten te delen met je groep. Samen met een aantal juffen van Twitter kwam ik tot dit lijstje van 20 redenen waarom die laatste weken zo geweldig zijn.

 1. De methodes zijn uit, maar we zijn nog niet uitgeleerd. Deze laatste weken bieden extra mogelijkheden om op een speelse manier de lesstof nog eens te herhalen.
 2. Natuurlijk houden we ons aan de lestijden, maar soms kan de pauze best even 5 minuutjes langer duren. Buiten spelen is goed voor kinderen…en voor juffen en meesters.
 3. De boel moet schoon! Lekker een middag poetsen met je klas of een avond met een aantal geweldige hulpmoeders (je mag hier ook hulpvaders lezen). Schoonmaken is mijn hobby echt niet, maar zo samen is het best leuk om te doen. Gezellige muziek aan op het digibord en poetsen maar!
 4. Van zingen word je vrolijk, van zingen word je blij… Heerlijk om in deze af en toe wat extra tijd te hebben om lekker te zingen met je klas.
 5. De musical van groep 8! Wat is het leuk om die kinderen zo op dat podium te zien stralen en terug te denken aan hoe ze waren toen jij ze in de klas had. De schatjes van toen zijn toch best groot geworden.
  genieten van de laatste schoolweken - juf Inger
 6. Bruis jij ook al van al die ideeën? Natuurlijk ga je dit schooljaar nog fantastisch afsluiten, maar was is het al leuk om na te denken over de dingen die je volgend jaar anders gaat doen met je nieuwe groep of wellicht zelfs op je nieuwe school.
 7. Hoe lekker is het om in het zonnetje terug te denken aan al die leuke momenten van het afgelopen schooljaar? Die fantastische spreekbeurt over karate, de leerling die het cijferend optellen en aftrekken in een keer begreep en zo het rekenen leuker ging vinden, de mooie traktatie die een kind zelf bedacht had. Zo maar wat dingen die mij nu meteen te binnen schieten en ik kan er zo nog wel twintig meer bedenken.
 8. Met je klas op schoolreis of schoolkamp. Even op een andere manier plezier hebben en stiekem toch ook echt nog wel wat leren.
 9. Voor de allerlaatste keer rapporten schrijven en zien wat voor ontwikkeling de leerlingen hebben doorgemaakt bij jou in de klas. Natuurlijk weet je dat wel, maar toch is het leuk om te zien in zo’n rapport.
 10. Bedenken wat je zelf allemaal geleerd hebt het afgelopen jaar. De nieuwe lesstof die je goed uitgelegd kreeg, de informatie die je soms van leerlingen kreeg waardoor je meer wist, de cursus of scholing die je volgde. Een leerkracht is nooit uitgeleerd.
 11. Opruimen en weggooien! Dit is toch de periode dat je als leerkracht je lokaal echt even goed onder handen neemt en misschien eindelijk iets durft weg te gooien dat het hele schooljaar al in je klaslokaal ligt niets te doen.
 12. De gigantische hoeveelheid spullen die sommige leerlingen uit hun kastje vandaan toveren. De tas van Mary Poppins is er niets bij.
 13. Ouders en leerlingen die blij naar je toe komen, omdat ze in de formatie hebben gezien dat jij volgend schooljaar de leerkracht wordt van de nieuwe groep van de leerling.
 14. Genieten van al die mooie nieuwe spullen die binnenkomen met de bestelling voor het komende schooljaar. Stiften die het doen, lijmstiften met dop, werkboeken zonder gevouwen hoekjes. Het blijft in ieder geval 6 weken mooi.
 15. Waterfeest! Mooi weer, methodes uit, een te warm klaslokaal, allemaal ingrediënten om lekker met je klas naar buiten te gaan en het gevecht van het schooljaar te houden. Vergeet je handdoek niet, want als leerkracht kom je sowieso niet droog thuis.
 16. Praten over de zomervakantie. De voorpret met je klas over vakantiebestemmingen of leuke dagjes uit is alvast genieten.
 17. Trots zijn op dat wat je hebt bereikt dit jaar. De moeilijke groep die toch veel heeft geleerd, jijzelf en je ontwikkeling, de dingen die de school heeft bereikt, ouders die blij zijn dat hun kind bij jou in de klas heeft mogen zitten. Geef jezelf maar een schouderklopje, je hebt het verdiend!
 18. Ouders (en leerlingen) die je op de laatste schooldag nog even een hand komen geven om je te bedanken voor het fijne schooljaar waarin zoveel geleerd is. Dat is toch waar we het voor doen; we willen kinderen iets leren.
 19. Ook al hoeft het echt niet en zijn we erg blij met die hand en zelfgemaakte tekening, de chocolade en doucheschuim waarmee we weer kunnen doen tot minimaal de kerstvakantie is toch wel leuk.
 20. Die blik in dat lege klaslokaal. Met een kleine brok in je keel besef je dat het echt de laatste dag was met deze geweldige groep. Wat was het genieten, het hele schooljaar en ook de laatste schoolweken.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie redenen waarom die laatste schoolweken zo fantastisch zijn. Ik vind het erg leuk als je die in een reactie aan me laat weten.

Share Button