Dierenpret – Nicolette Kluijver

Een recensie van juf Anita
Jarenlang was ik echt een juf voor de midden- en bovenbouw. Als groot boekenliefhebber stonden er ook wel wat boeken voor de onderbouw in mijn kast, maar die gebruikte ik destijds niet op school. Toen ik een paar jaar geleden in groep 3/4 terecht kwam en we ook nog eens op een heel andere manier thematisch gingen werken kon ik mijn hart ophalen qua boeken. Want wat zijn er toch een hoop leuke boeken die gericht zijn op een bepaald thema! Het boek Dierenpret dat ik dit keer voor juf Inger mocht lezen had ik vorig jaar graag bij de hand gehad tijdens ons boerderijthema.

Dierenpret – Het verhaal

Het trotse pauwenkuiken, het zelfverzekerde knaagdier, de patserige papegaai, de stiekeme muis en de overmoedige stuntkat: samen met vele andere dieren vormen zij een bonte boerenbeestenbende in dit heerlijk vrolijke versjesboek van Nicolette Kluijver. De dieren uit de versjes in dit vrolijke prentenboek zijn allemaal anders en juist dat maakt het zo gezellig!

Een hartveroverend versjesboek over anders zijn én het boerenleven met sprankelende illustraties van Madeleine van der Raad. Dierenpret is het kinderboekendebuut van presentatrice Nicolette Kluijver.

dierenpret
Dierenpret – Wat vindt juf Anita van het boek?

Bij het zien van de naam Nicolette Kluijver als schrijfster was mijn eerste gedachte wel even ‘goh, weer een BN’er die ook een kinderboek wil schrijven’. Maar ik ben echt aangenaam verrast door dit boek. Het woord versjes is eigenlijk een benaming die geen recht doet aan de miniverhaaltjes met verrassend mooi taalgebruik. Ik zou de versjes in groep 3/4 ook zeker nog kunnen voorlezen als tussendoortje. Door het taalgebruik nodigt het ook uit tot gesprekken.

Als de haan haar ziet, knijpt hij net zijn oogjes toe:
‘Eet maar lekker, muisje, wij zijn een beetje moe.’

Dit nodigt naast het boerderijthema ook uit tot een gesprek over letterlijk en figuurlijk taalgebruik. Wat wordt hier bedoeld?

Je zou het boek binnen een boerderijthema ook kunnen gebruiken om iedere dag een andere aspect van de boerderij te behandelen. Er komen allerlei verschillende dieren aan de orde, maar ook het zelf kweken van groente komt langs. Mijn persoonlijke favoriet is het versje over ‘De Kieskeurige Boer’:

Wat de boer niet kent, dat eet hij liever niet.
Want eerlijk waar, hij lust alleen zijn eigen friet.

Wat ik zeker nog moet benoemen zijn de mooie illustraties van Madeleine van der Raad. Deze beslaan steeds ruim anderhalve bladzijde, vaak zelfs nog meer. Daardoor is er tijdens het lezen van het versje ook heel veel te bekijken. De illustraties stralen naast fleurigheid ook iets liefs uit, we zouden allemaal wel het meisje Nicolette willen zijn met al die leuke dieren!

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button