De Pieten maken het bont – Pimm van Hest

Zaterdag 15 november is het zover: Sinterklaas komt weer aan in Nederland. Ieder jaar verheug ik me op de intocht en het leuke feest wat dan volgt. In de klas merkte ik afgelopen week al dat de leerlingen zin hebben in het feest en daar ben ik erg blij mee. Zelf hoop ik dat het dit jaar net zoals ieder jaar weer een prachtig kinderfeest mag worden, want dat is voor mij Sinterklaas. Een mooi feest waar ieder kind ieder jaar van kan en mag genieten.

Over Sinterklaas en zijn Pieten zijn al veel mooie boeken en verhalen geschreven. Dit jaar schreef Pimm van Hest het boek ‘De Pieten maken het bont’. In dit boek gaat Sinterklaas een weekje op vakantie en geeft hij de leiding aan Piet Scrabadoelie. 

de pieten maken het bontVoordat Sinterklaas vertrekt heeft hij nog wel een lijstje voor Scrabadoelie:

– niet alle ideeën van de Bakpieten zijn even fantastisch!
– de Rijmpieten willen nog weleens ondeugend zijn!
– de Waspieten zijn liever lui dan moe!
– de Inpakpieten zijn net kleine kinderen!

Bij grote problemen: kijk in mijn blauwe boek.

Scrabadoelie gaat vol goede moed aan de slag, maar zoals wel een beetje te verwachten is: er gaat van alles mis. De Bakpieten bedenken vierkante pepernoten die zij ScrabaDobbels noemen. Scrabadoelie die nog twijfels had, gaat na het horen van deze naam voor de nieuwe pepernoot akkoord met het idee. De Waspieten halen Scrabadoelie over om samen met hen een reis te maken met de stoomboot. Voordat zij vertrekken gaat Scrabadoelie langs bij de Rijmpieten, maar zij zijn net even lunchen. Scrabadoelie neemt daarom de gedichten van de Rijmpieten mee op de boot. Daarna gaat Scrabadoelie langs bij de Inpakpieten om hen te vertellen dat hij even weg is. Hij heeft niet in de gaten dat de Inpakpieten drukker zijn met spelen dan met inpakken.

Als hij even later op de boot de gedichten leest schrikt hij ontzettend. De Rijmpieten hebben rijmpjes geschreven over scheetjes, onderbroeken en diarree. Dat is toch niet de bedoeling! Scrabadoelie wil terug naar het Pietenhuis, maar dat gaat zo makkelijk niet. Dan ontvangt hij ook nog een berichtje van Sinterklaas die laat weten eerder terug naar huis te komen. Bij het Pietenhuis aangekomen weet Scrabadoelie niet meer wat hij moet doen. Er is van alles misgegaan. De oven staat in brand, de cadeautjes zijn nog niet ingepakt en er zijn veel te weinig pepernoten gebakken. Hoe kan hij dit nu oplossen voor Sinterklaas thuis is? Gelukkig denkt hij op tijd aan de tip van Sinterklaas: Kijk bij grote problemen in mijn blauwe boek. Alle problemen worden op tijd opgelost en Scrabadoelie kan Sinterklaas met een gerust hart thuis ontvangen.

De Pieten maken het bont

Toen ik het boek voor het eerst zag, vond ik het meteen erg mooi. De platen zijn erg kleurrijk en op iedere bladzijde is wat nieuws te ontdekken. De vlaggenlijn van de stoomboot start op de omslagpagina en neemt je zo mee het verhaal in. In de kamer van Sinterklaas hangen kleurplaten op de muur die je het idee geven dat kinderen die naar Sinterklaas hebben gestuurd. Ik kan me voorstellen dat dit voor kinderen erg leuk is: Sinterklaas hangt de tekeningen echt op. In de tekst zijn sommige woorden met een andere kleur geschreven en vallen daarom meer op. Ook verschilt de grootte van woorden. Dit maakt de tekst speels en vrolijk om te zien.

Bij dit boek kun je leuke dingen maken met je klas en je kunt samen met de leerlingen veel ontdekken op de platen. Met de leerlingen kun je de vlaggenlijn van de boot namaken, op de bladzijde waar Scrabadoelie terug vaart naar het Pietenhuis ontdek je een woord in het water, op bijna iedere bladzijde is een mijter te vinden en door het hele boek heen staan letters en cijfers verstopt. Op de site van het boek is een kleurplaat te vinden die goed bij het boek past en er is een lied te vinden bij het boek op de melodie van ‘Zie ginds komt de stoomboot’.
Het boek biedt de mogelijkheid om veel aandacht te besteden aan woordenschat. Ook kan de leerkracht een gesprek aangaan met de leerlingen over verantwoordelijkheid. Is het de schuld van Scrabadoelie dat alles in de soep loopt of hadden de andere Pieten daar zelf wat aan kunnen doen?

De Pieten in het boek zijn inderdaad gekleurd: Ze maken het letterlijk en figuurlijk bont. Dit valt echter bijna niet op. In het persbericht over het boek is dit ook te lezen. Het zoontje van illustratrice Nynke Talsma geeft als antwoord op de vraag wat hij in het boek ziet het antwoord: ‘Zwarte Pieten!’.

Laten we met elkaar niet vergeten waar Sinterklaas om gaat: Een feest voor alle kinderen!

9200000030321323

 

 

 

 

 

€14,95

Share Button