Close Reading – Diane Lapp

Een recensie van juf Sira.
Al zo lang als ik leerkracht ben, vind ik begrijpend lezen een van de leukste maar moeilijkste vakken om te onderwijzen. De meningen en ideeën over begrijpend lezen lopen enorm uiteen. Nederland schijnt het enige land te zijn dat er een apart vak van gemaakt heeft. We leren de kinderen strategieën aan. Vervolgens lijken die strategieën opeens niet meer zaligmakend en zijn algemene kennis en veel leeskilometers maken belangrijk. Maar wat is nu goed onderwijs in begrijpend lezen? Met die vraag bleef ik zitten. Tot ik ‘Close Reading’ van Diane Lapp e.a. las.

Close Reading – Inhoud van het boek

In het Nederlandse onderwijs staan bij begrijpend lezen vooral de strategieën centraal. Er zijn nieuwe inzichten die laten zien dat begrijpend luisteren en lezen anders aangepakt kunnen worden, door gebruik te maken van prentenboeken en teksten die complex en toch interessant zijn voor kinderen. Close Reading geeft leerkrachten de mogelijkheid om samen met leerlingen een boek of tekst echt te doorgronden.

Om je te inspireren, gebruiken de auteurs veel voorbeeldteksten. Ze laten zien hoe Close Reading werkt in de praktijk, van groep 1 tot en met groep 8.

Al nieuwsgierig naar de inhoud? Bekijk het inkijkexemplaar.

Close Reading – Wat vindt juf Sira van het boek?

Close Reading gaat uit van sessies, niet van lessen. Vaak worden er bij één tekst drie sessies gegeven. Een tekst wordt dus herhaald gelezen, waarbij de leerlingen steeds dieper op de tekst in gaan. Bij sessie 1 gaat het om: wat zegt de tekst? In sessie 2 wordt gekeken naar hoe het in de tekst gezegd wordt. Vervolgens wordt in sessie 3 gekeken naar wat de diepere betekenis van de tekst is.
Het meerdere keren lezen van dezelfde tekst blijkt voor leerlingen niet saai, maar juist heel motiverend te zijn. Niet het beantwoorden van vragen, maar het begrijpen van de tekst staat centraal. Door iedere sessie een ander leesdoel centraal te stellen, verveelt de tekst niet en merken de leerlingen dat ze steeds beter begrijpen van de tekst over gaat.

Het boek Close Reading geeft veel praktische handvatten over hoe je de theorie van Close Reading in de klas toe kan passen. Het boek geeft tips over hoe je als leerkracht een goede tekst kiest, hoe je de sessie voorbereidt en instructie geeft. Verder gaat het boek dieper in op hoe belangrijk het is om Close Reading te integreren in verschillende vakgebieden (hear hear, hier sta ik zo onwijs achter! Vakoverstijgend onderwijs!) en dat het voor het begrijpen van een tekst belangrijk is dat leerlingen de tekst (meerdere keren) lezen, maar er ook over spreken, naar elkaar luisteren en over een tekst schrijven.

Close Reading

De leerkrachten in mijn kennissenkring die al werken met Close Reading zijn heel enthousiast. De manier van werken vraagt meer voorbereiding van de leerkracht, maar het rendement bij de leerlingen lijkt hoger te zijn. En daar doen we het voor!
Ik raakte na het lezen van het boek erg enthousiast over deze manier van werken en kan niet wachten om het uit te gaan proberen in de praktijk. Op internet (bijv. op Facebook) staan kant-en-klare lessen die andere leerkrachten hebben gemaakt volgens deze manier van werken. Fijn om op die manier te kunnen oefenen. Maar het boek biedt genoeg tips en handvatten om zelf goede teksten te kiezen en gedegen lessen te ontwerpen.

Het boek is goed geschreven. Het biedt een goede theoretische basis. Dat is soms even taai om te lezen, maar het is belangrijk om de achtergrond te kennen. Daarnaast biedt het boek allerlei praktische tips en leuke voorbeelden in de klassenpraktijk. Dit inspireert en geeft een beetje een idee van hoe ik het zelf in de klas zou kunnen toepassen. De ideeën die in het boek staan, sluiten erg aan bij wat ik denk dat belangrijk is. Begrijpend lezen moet geen losstaand iets zijn, maar geïntegreerd worden in andere vakken, bij alle teksten die leerlingen lezen. En lezen moet aansluiten bij praten over het onderwerp, bij discussiëren en bij informatie verwerken door er over te schrijven. Ik denk dat de manier van werken een veel natuurlijkere manier is van teksten lezen en informatie tot je nemen, dan hoe het vak begrijpend lezen nu vaak in het basisonderwijs aangeboden wordt.
Ik heb het boek nu een keer van voor naar achter doorgelezen. Maar ik weet zeker dat wanneer ik in de komende periode zelf sessies ga ontwerpen, ik bepaalde hoofdstukken weer opnieuw zal lezen.  Uitgeverij Pica heeft weer een pareltje in de collectie met Close Reading.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Pica. Hartelijk dank!


Share Button