Recensie: Boer Boris en de luchtballon

Recensie van juf Ivette
Hieperdepiep hoera! Boer Boris bestaat al 10 jaar. In 2012 verscheen het prentenboek Boer Boris, bedacht en gemaakt door Ted van Lieshout & Philip Hopman. Inmiddels zijn er al heel veel prentenboeken verschenen over deze leuke boer, die samen met broer Berend, zusje Sam én de vrolijke dierenbende veel meemaakt op hun boerderij. Daarnaast zijn er ook andere boeken over Boer Boris verschenen, zoals een vriendenboekje, een doe-boek, uitdeelboekjes en een flapjesboek over machines. In 2022 verscheen Boer Boris en de luchtballon, het vijftiende deel in deze serie.

Fan van Boer Boris

Als echte fan van Boer Boris, heb ik inmiddels bijna alle prentenboeken al eens gelezen en sommigen zelfs meerdere keren voorgelezen in de klas. De boeken die ik nog nooit heb gelezen, en waar dus maar snel verandering in moet komen, zijn: ‘Boer Boris in de sneeuw’ en ‘Boer Boris en de olifant’. Rondom enkele prentenboeken heb ik zelfs een thema vormgegeven in mijn groep.

Zo hebben we afgelopen januari gewerkt over ‘Boer Boris en het gebroken been’, waarbij een ziekenhuishoek ontstond in het lokaal en de kinderen het verhaal van Boer Boris ook na konden spelen in de verteltafelhoek.

Samen met mijn parallelcollega Renée heb ik in de eerste lockdownperiode in 2020 het verhaal van Boer Boris en de maaier nagespeeld met een echte grasmaaier. Dit filmpje stuurden we naar onze leerlingen als thema-opening, want ook thuis werd er aan het thema gewerkt! Wat vonden onze leerlingen dat stoer!

Tot nu toe lachen de kinderen elk jaar weer het hardst om het boek ‘Boer Boris en een paard voor Sinterklaas’ en ik moet toegeven dat ik dat boek zelf ook graag voorlees in december. In een brief naar Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen. Knol voelt zich vereerd en laat zich het dak op hijsen om zijn draf op de nok te oefenen. Maar dat valt vies tegen, want Knol blijkt hoogtevrees te hebben… Een heerlijk boek om je in uit te leven als voorlezer. Het meest zielige boek is toevallig ook passend bij diezelfde maand, dat is wat mij betreft het boek ‘Kerstmis met Boer Boris’. Dit boek won ik ooit via een leeschallenge en zonder het van te voren zelf te lezen, las ik het gelijk voor in de klas. Ik moest wel even een traantje wegslikken, want het oude varken gaat dood.

Zoals ik al zei werk ik graag rondom de boeken van Boer Boris. Afgelopen februari werkte ik in de klas over het thema vervoer, maar omdat Boer Boris dit schooljaar al meerdere keren aan bod was gekomen had ik besloten om hem nu even niet bij het thema te betrekken. Het thema vervoer liep ten einde en we zouden binnen een paar dagen overgaan op het thema lente op de boerderij. Wederom níet met Boer Boris. Maar toen ontving ik het nieuwste boek: ‘Boer Boris en de luchtballon’. Een perfecte combinatie tussen beide thema’s. En zo kon ik de klas tóch weer even mee laten genieten van die leuke, ondeugende en dappere boer.

Het verhaal van Boer Boris en de luchtballon

Het boek ‘Boer Boris en de luchtballon’ gaat namelijk over een gevonden ei. Het ei blijkt niet van de kippen te zijn, dus broeden Boer Boris, broer Berend en zusje Sam het samen uit. Na een tijdje komt het ei uit en zit er een pinguïnkuiken in. Dit kuiken moet zo snel mogelijk terug naar de Zuidpool. Maar hoe? Diverse voertuigen komen voorbij, maar ze besluiten om met de luchtballon te gaan. Na een lange reis, waarbij ze ook nog leeuwen, olifanten, krokodillen en dolfijnen zien, landen ze op een ijsschots. Daar wordt het pinguïnkuiken gelukkig weer opgevangen door een grote groep pinguïns.

Bekijk alvast een aantal prachtige illustraties in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Net als alle andere boeken over Boer Boris, bevat ook dit boek weer prachtige illustraties van Philip Hopman. Op de bladzijdes is zoveel te zien, dat het boek meerdere keren bekeken moet worden. Steeds ontdek je weer nieuwe details. Favoriet is de dubbele bladzijde, waarbij Boris, Sam en Berend met de luchtballon willen vertrekken. De boerderijdieren willen ook graag mee, het varken probeert in de mand te klimmen terwijl het schaap hem een zetje geeft. Maar helaas, het past niet. Ook het opstijgen wordt mooi weergegeven, waarbij de dieren en later de huizen steeds kleiner worden. De bladzijdes met de honderden pinguïns springt er ook uit, allemaal zwart/witte dieren met daartussen de kleurrijke luchtballon en passagiers. Kortom, ook dit boek is echt weer een aanrader!

Ik kwam tijdens het schrijven van deze blog achter twee grappige feitjes. In mijn beleving was Boer Boris altijd een man, maar in een interview met Ted & Philip las ik dat het een jongetje is van een jaar of 5, 6. Dat had ik niet verwacht! Ook zijn de namen Boris, Sam en Berend niet zomaar bedacht, de kinderen van Philip (illustrator van Boer Boris) heten ook zo!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Hier vind je alle boeken over Boer Boris op een rij.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Gottmer Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button