Boekentip voor de kbw2020: ‘Weet je nog, opa?’

Er zijn van die boekenseries waarvan je gewoon elk deel wil hebben. Als bovenbouwleerkracht heb ik dat met de boeken van Jozua Douglas over Costa Banana, de serie over Boreas van Mina Witteman en verheug ik me nu al op het volgende deel over de Explorer Academie. Er zijn echter wat boeken voor de lagere groepen die ik ook echt moet lezen en de serie over opa Bak van Vivian den Hollander is zo’n serie boeken. Voor de kinderboekenweek 2016 werd het eerste deel over deze gezellige oppasopa geschreven en deel 5 is echt een boekentip voor de kbw2020.

Weet je nog, opa? – Het verhaal

Opa Bak is de oppas opa van Tom en Mila. Hij houdt veel van gym. Dat doet hij zo vaak hij kan. Het houdt hem jong en lenig.
Als het feest is in zijn oude dorp, gaan ze erheen. Er zijn veel spelletjes te doen. Zoals spijker-poepen. En blik gooien. Maar er zijn ook wildere spelletjes. En opa wil overal aan meedoen. Hij denkt dat hij alles nog wel kan. Net als vroeger. Maar of dat goed gaat…?

Je kunt alvast een stukje lezen door hieronder te klikken en te kijken bij het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Als leerlingen in je groep dit boek lezen, wees er dan op voorbereid dat ze tijdens het lezen ineens hard kunnen gaan lachen. Opa Bak probeert, natuurlijk, weer dingen uit waar hij eigenlijk niet jong en lenig genoeg meer voor is. Dat levert grappige fragmenten op en de illustraties van Saskia Halfmouw zorgen voor nog meer leesplezier.

Lees al mijn berichten bij de Kinderboekenweek 2020

Het boek leest fijn, het verhaal is verre van saai en ik durf met zekerheid te zeggen dat als een leerling één boek gelezen heeft uit deze serie ze de rest ook willen lezen. De hoofdstukken zijn vrij kort waardoor een leerling tijdens een vrij leesmoment echt wel een hoofdstuk kan lezen en thuis is het waarschijnlijke de perfecte leeslengte voordat er geslapen moet worden.

Dat ik in de titel heb staan dat het een boekentip is voor de kbw2020 verklapte natuurlijk al wel dat ik het een aanrader vind. Ik ben in ieder geval blij dat ik een recensie-exemplaar mocht ontvangen en dat de leerlingen in groep 3 en groep 4 op mijn school kunnen gaan genieten van een nieuw avontuur van opa Bak, Tom en Mila.

Tips voor gebruik in de bovenbouw

Dit boek is vrij lastig in te zetten in de hogere groepen. Het boek is echt geschreven op AVI M4 niveau en zal dus voor de meeste leerlingen te laag zijn qua leesniveau. Echter, heb je leerlingen in de klas die nog veel moeite hebben met lezen en die Nederlands als tweede taal hebben, dan is dit boek zeker wel een aanrader. Het verhaal is niet te kinderachtig, het is AVI M4 qua leesmoeilijkheid, maar er worden niet te gemakkelijke woorden gebruikt en er zitten ook voor oudere kinderen echt nog wel grappige passages in.

Boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button