Boekenbingo: Boris – Jaap ter Haar

Ik blijf een beetje hangen in de boeken voor de bovenbouw bij de Boekenbingo. Ook wel fijn dat ik die straks bijna allemaal gelezen heb, want ik heb het idee dat de boeken voor de onderbouw en middenbouw sneller te lezen zijn en ik heb nog wel wat op mijn lijstje staan. Boris is het 23e boek dat ik gelezen heb voor de Boekenbingo en ik moet er nu nog 38 voor 1 juni. Gaat het lukken? Geen idee. Sommige boeken zijn erg lastig te vinden, maar ik hoop in ieder geval de 50 te redden.

Het verhaal
Vrijheid begint pas als iedereen gelukkig is.
Het is december 1942. Leningrad wordt al meer dan een jaar belegerd door de Duitsers. Er is nauwelijks nog eten. Boris en Nadja horen dat er buiten de stad nog wat te vinden moet zijn. Maar het is een levensgevaarlijke tocht. Halverwege bezwijkt Nadja en vallen ze in handen van een Duitse patrouille. Was hun hele tocht toch voor niets?

Boris - juf Inger

Wat vind ik van het boek?
Dit boek hoort zeker bij mijn favorieten van de lijst. Wat een prachtig verhaal en wat is het geweldig mooi geschreven. Vanaf de eerste bladzijde was ik vertrokken en ik heb het boek dan ook niet aan de kant gelegd voordat ik het boek uitgelezen had.
Tijdens het lezen hebben de tranen in mijn ooghoeken gezeten, maar heb ik net niet gehuild. Het boek laat de verschrikkelijke, maar ook de bijzondere momenten van de oorlog zien. Het wordt heel duidelijk hoe heftig het geweest moet zijn voor Boris om in Leningrad dit meegemaakt te moeten hebben.
Het liefst zou ik hier wat prachtige momenten delen uit het boek, maar ik ben bang dat ik al snel teveel vertel. Je moet het boek gewoon zelf lezen of in hogere groepen van de bovenbouw voorlezen. Dit boek staat zeker in mijn top 5 van de boekenbingo.

Boris

 

 

 

 

€14,95

 

Share Button