Boekenbingo: Afke’s tiental – Nienke van Hichtum

Als klein meisje heb ik het boek Afke’s tiental al een keer gelezen. Wat ik toen vooral heel leuk vond, was de Friese woorden die ze in het boek gebruikten. Als dochter van een Friese moeder, die geen Fries spreekt, was dat zeer interessant. Voor de boekenbingo mocht ik dit boek nog een keer lezen en ik was erg benieuwd of mijn herinneringen juist waren. Alweer een mijlpaal, want dit is het 25e boek dat ik gelezen heb.

Het verhaal
In een klein dorp op het Friese platteland wonen moeder ‘Mem’ Afke en vader ‘Heit’ Marten met hun tien kinderen. Het jongste kind is pas geboren en voor Afke is het verschrikkelijk moeilijk iedere dag weer alle monden te voeden.

afke's tiental - juf Inger

Wat vind ik van het boek?
In mijn herinnering zaten er heel veel Friese woorden in het boek, maar tijdens het lezen viel me dat eigenlijk ook ontzettend mee (of tegen). Gelukkig kwam ik wel het woord fennebloem tegen. Ik had goed onthouden dat het Friese woord voor madeliefjes in het boek stond.
Het is een oud verhaal en daarom soms wat minder interessant, maar het blijft een mooi boek om te lezen. Heel bijzonder om je te verplaatsen in een arm gezin van vroeger. De moederliefde voel je het hele boek door en dat maakt de titel extra toepasselijk, het gaat echt om Afke’s tiental. Ik vond het heerlijk om de avonturen te lezen van de kinderen, want ze maken nogal wat mee. Dit boek is een aanrader voor mensen die graag willen weten hoe het vroeger was en zich kunnen verplaatsen in de tijd van toen.

afke's tiental

 

 

 

 

€14,95

Share Button