Afspeellijsten op YouTube

Op dinsdag 23 juni 2020 lees je in de Scheurkalender dat YouTube werkdrukverlagend kan werken. Nu hoor ik je denken: ‘Hoe dan?’. In deze blog wil ik je proberen uit te leggen hoe je afspeellijsten op YouTube kunt inzetten in de klas, maar ook hoe deze je kunnen helpen bij communicatie met ouders. Je moet namelijk soms heel veel tegelijk doen en dan is een beetje hulp van buitenaf wel zo prettig. Natuurlijk kost het maken van de afspeellijsten je tijd, maar daarna zul je er echt profijt van hebben.

Afspeellijsten op YouTube – Hoe maak je ze?

Dit kan ik natuurlijk zelf uitleggen, maar als ik dan toch een blog over YouTube schrijf dan laat ik het YouTube doen. Grietje van De Videomakers legt het in onderstaande video erg duidelijk uit.

Hoe kunnen afspeellijsten werkdrukverlagend werken?

Ook weleens het gevoel dat je handen tekort komt en dat je jezelf graag zou vermenigvuldigen om alle leerlingen te kunnen helpen? Dan kunnen afspeellijsten op YouTube je helpen. Zelf heb ik een afspeellijst rekenen en één voor spelling. Ik wil ze nog onderscheiden naar groep 7 en groep 8 of naar onderwerp.

Momenteel maak ik echt nog te weinig gebruik van de hulp van mijn afspeellijsten. Ik vergeet ze vaak en bedenk dan achteraf dat het voor mij en de leerling fijn was geweest om ze te gebruiken. Zeker nu wij Chromebooks hebben in de klas is het juist nog gemakkelijker om leerlingen even extra uitleg te laten krijgen via een goed instructiefilmpje.

Een voorbeeldafspeellijst bij spelling is te vinden: Afspeellijst werkwoordspelling. Deze heb ik gemaakt voor de blog, want ik heb ze vooral opgeslagen staan onder mijn schoolaccount.

De volgende stap is natuurlijk dat ik zelf filmpjes ga maken, zodat ze echt perfect aansluiten op de lesstof. Dat zie ik echter pas gebeuren als Pasen en Pinksteren op dezelfde dag vallen.

Hoe kun je afspeellijsten op YouTube gebruiken in communicatie naar ouders?

Dit klinkt wellicht een beetje gek, want communiceren via de afspeellijsten doe ik natuurlijk niet echt. Ik gebruik de afspeellijsten om ouders te informeren over hoe lesstof op school wordt aangeboden. Ouders die hun kind graag willen helpen bij het huiswerk, maar bang zijn het verkeerd uit te leggen, kunnen deze filmpjes gebruiken. Ik heb de afgelopen jaren minimaal één keer per jaar YouTube laten helpen om ouders te helpen.

Mij scheelt het tijd, omdat ik geen gesprek hoef te voeren met de ouder om de uitleg te geven of een korter gesprek kan voeren. Voor de ouder is het fijn, omdat het de uitleg nog een keer gemakkelijk terug kan zien. Ook voor de leerling is het fijn. Hij krijgt van zijn ouder dezelfde uitleg als op school of kan zelf het filmpje kijken.

Ik hoop dat je na het lezen van mijn blog voldoende ideeën hebt gekregen om YouTube werkdrukverlagend te kunnen gebruiken in de klas. Hopelijk kan het je helpen.

Share Button